Craiovean de 17 ani suspectat de propagandă jihadistă „săltat” din Craiova

0
423

Un tânăr de 17 ani din Craiova, suspectat că ar fi susţinător al grupării teroriste Statul Islamic a fost ridicat, ieri, de la locuinţa sa din Craiova şi dus la sediul central al DIICOT Bucureşti. Tânărul, elev al Liceului Tehnologic Auto, s-a convertit la islam, în urmă cu aproximativ 2 ani, şi este suspectat că ar fi răspândit propaganda jihadistă şi chiar ar fi încercat să racoleze adepţi. Mai mult, el posta pe un blog mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste şi tot acolo scrisese că îşi luase numele de „Omar” după convertire. În urma percheziţiei făcute la domiciliul său, oamenii legii au descoperit documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice. După audierea sa, procurorii DIICOT urmează să dispună măsurile necesare.

Ştirea a „explodat”, ieri dimineaţă generând o mare agitaţie, dat fiind contextul actual, după atentatele din Paris. Luigi Constantin Boicea, de 17 ani, elev al Liceului Tehnologic Auto din municipiu, a fost ridicat, ieri, de la locuinţa sa, de pe Aleea 4 Bîlteni din Craiova de procurorii DIICOT Bucureşti fiind suspectat de propagandă jihadistă şi întreţinere de legături cu membri ai ISIS. Anchetatorii au percheziţionat locuinţa sa, unde au găsit şi au ridicat documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice. Tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor. Acţiunea s-a desfăşurat de DIICOT, cu ajutorul SRI şi cu suportul de specialitate al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, la activităţi participând şi SRI Dolj, împreună cu ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a oferit un punct de vedere cu privire la situaţia tânărului de 17 ani care a fost reţinut de procurorii DIICOT suspectat de propagandă jihadistă: ”Aveam cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a lui şi am furnizat toate informaţiilor pe care le-am avut autorităţilor competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfăşurare trebuie să ne abţinem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat”.

Aseară, procurorii DIICOT au anunţat că: în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, suspectul B. L. C., a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activităţi/acţiuni armate/violente şi de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări şi incendieri de persoane; execuţii prin împuşcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

S-a convertit la islam de aproximativ doi ani

Tânărul locuieşte cu bunicul său, cel din urmă povestind că Luigi frecventa o moschee din Craiova şi trecuse într-adevăr la religia musulmană: “Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era foarte încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunţat”, a spus bunicul băiatului.

De mai bine de doi ani Luigi Constantin Boicea posta pe un blog intitulat Gada Islamică, detalii despre convertirea sa la islamism şi numeroase pasaje din Coran. El scria în limba arabă, iar într-o postare din ianuarie 2015 se poate distinge numele său şi oraşul Craiova, tot acolo explicând că îşi luase numele de Omar după convertire. “Numele meu este Omar al-Faruq după ce a fost Boicea Luigi Constantin şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit musulman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2015, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat şi o fotografie cu el. “Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (…) care stăpânea bine limba română. (…) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, mai spune tânărul în postările sale.

El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat. Mai mult, el relatează că ororile comise de cei care “nu reprezintă Islamul” l-au făcut să se îndrepte către această religie şi să caute şi alţi musulmani din Craiova şi din România. Astfel a cunoscut-o pe “sora” Damian Maya, care l-a învăţat mai multe despre Islam şi musulmani. “Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (…) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (…)”, mai scrie tânărul, care subliniază că dacă pe mama sa a reuşit să o facă să-i înţeleagă alegerea, cu tatăl său nu a avut la fel de mult noroc, astfel că a ales “viaţa cu Allah” în locul relaţiei cu părintele său. “Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scria tânărul. Acesta intenţiona ca, după terminarea liceului în România, să devină student la Universitatea Islamică din Medina, “în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Băiatul obişnuia să intre şi pe diverse forumuri, iar în urmă cu trei ani, adolescentul din Craiova scria pe un cunoscut site pentru adolescenţi că a fost nevoit să renunţe la fotbal (fusese la Şcoala de Fotbal Gică Popescu) din cauza diabetului: ”Sal TPU, mă numesc Boicea Luigi Constantin şi joc fotbal de la vârsta de 6 ani, acum am 14. Dar în urmă cu un an am facut diabet zaharat tip 1. Ceea ce m-a făcut să nu mai joc fotbal, având în vedere că îmi place foarte mult eu simt ca trebuie să mă reîntorc pe teren. Dar acum să mă gândesc şi la sănătatea mea eu să zicem la 7 dimineata am avut o glicemie 297, iar la 10 când am facut-o iar era 24. Deci a scăzut foarte mult”.

Procurorii DIICOT l-au dus la sediul instituţiei pentru audieri pe Luigi Constantin Boicea, surse din rândul anchetatorilor precizând că întreţinea legături cu membri ai ISIS, iar, în paralel, încerca să racoleze adepţi. El le trimitea mesaje inclusiv colegilor de şcoală, pentru a-i determina să creeze o grupare jihadistă, însă alte activităţi nu a desfăşurat în incinta şcolii. Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Lavinia Craioveanu, a declarat că „am fost informaţi despre acest caz de către conducerea şcolii. Am cerut detalii, dacă faptele s-au produs în incinta  instituţiei de învăţământ. Am aflat că nu este vorba de aşa ceva, prin urmare aşteptăm un punct de vedere oficial legat de întregul caz, după care putem să adoptăm măsurile care se impun”.