Un pasaj se îngheaţă, altul se dezgheaţă – Corespondenţă de pe şantierele Craiovei

0
369

Scuzându-se că vremea era prea urâtă ca să-i mai poarte pe jurnalişti în cele trei locuri în care se lucrează, primarul Antonie Solomon a mers de unul singur în mijlocul muncitorilor şi a relatat apoi cum stau lucrurile: la Polivalentă e întuneric şi frig, la Pavilionul din Romaneşti s-a confecţionat cupola şi s-a pus la păstrare. Numai în privinţa pasajelor, situaţia ar fi un pic inversă.

Antonie Solomon

Nici la a treia vizită lunară, şantierul de la Sala Polivalentă nu i s-a părut mulţumitor primarului. “Sunt nemulţumit de ce se întâmplă la Sala Polivalentă”, a spus, de la bun început, primarul. Intrarea spectatorilor, în opinia acestuia, este protejată cu ţevi de metal prea groase, iar iluminatul artistic al clădirii “nu este cel pe care mi l-aş fi dorit eu”. “Nu ştiu ce se întâmplă cu arhitectul de la Vâlcea, care s-a ocupat de această sală. Am înţeles că ar fi devenit arhitectul Primăriei din Râmnicu Vâlcea şi, între timp, poate a obosit, pentru că această construcţie împlineşte 18 ani. Cred că nu era cea mai ingenioasă soluţie la care s-au pretat dânşii”, a comentat Solomon. Un alt defect semnalat a fost şi că, nici până acum, în sală nu s-a introdus căldura. “S-a discutat în presă că va fi căldură în Sala Polivalentă pe 15 decembrie. Eu vă spun că nu va fi căldură pe 15 decembrie, aşa cum s-a promis, ca să poată trece la lucrările de montarea parchetului, a scaunelor. CEZ-ul a întârziat lucrările deşi am avut promisiuni că un transformator va fi amplasat undeva în lateralul Sălii Polivalente”. Din acest motiv, şi montarea parchetului va întârzia.

Pavilionul expoziţional, primul pe lista primarului

Ca de fiecare dată, singura lucrare care merge foarte bine, motiv pentru care a şi primit o notă mare din partea primarului, este Pavillionul expoziţional care se ridică acum pe locul fostului târg de săptămână, în cartierul Romaneşti.

“Acesta este lucrarea care merge bine. Acolo totul este chiar foarte bine”, a accentuat Solomon, entuziasmat de modul cum lucrează firmele craiovene, Recon şi Mitliv, în colaborare cu o sucursală a societăţii bucureştene Romelectro. Potrivit primarului, în acest moment, se lucrează la stâlpii de susţinere ai cupolei. Şi acoperişul a fost executat de firma Popeci Utilaj Greu şi aşteaptă în halele din cartierul Lăpuş, urmând să fie transportat şi aşezat pe imobil la începutul primăverii. Fiind cea mai avansată lucrare care se află în derulare, Solomon insistă chiar ca firmele executante să o termine înainte de termen. Potrivit contractului de lucrări, investiţia ar trebui să fie finalizată în 36 de luni, ceea ce ar însemna că ar trebui să fie recepţionată în luna iunie 2014. Autorităţile însă au perimit asigurări că termenul va fi devansat cu o jumătate de an şi chiar mai mult decât atât.

Nici nu a fost început şi se vorbeşte de inagurarea lui

Dragostea şi pacostea primarului, aşa cum îi place acestuia să spună despre Craiova, rămân, totuşi, cele două pasaje ale Craiovei. Pasajul suprateran de la kilometrul zero al Craiovei este, în continuare, o dezamăgire pentru edil, şi asta nu pentru că lucrarea nu i-ar mai plăcea, ci pentru că se merge prea încet. “În primul rând, s-a întârziat aiurea, a venit SCT-ul cu ingineri, meseriaşi, specialişti în poduri. După trei luni de zile, când au început să curgă înjurăturile pe bandă rulantă, i-au adus de la Ciochiuţa”. Pe data de 20 decembrie se va închide şantierul şi se vor relua lucrările după 10 ianuarie 2012, “pentru că pleacă toţi la familii, să îşi petreacă sărbătorile”. Cel puţin teoretic, perechea sa, pasajul subteran, va avea o soartă mai bună. “Pasajul subteran se licitează, se evaluează de două – trei săptămâni şi cred că mai durează. Dar vă fac o mărturisire şi să vedeţi că mă ţin de cuvânt. Dacă se stabileşte câştigătorul, se contestă, mă rog cum procedează ei pe acolo, pasajul va fi gata până în alegeri. Deci nu va dura un an şi jumătate, se va face în şase – şapte luni”, a mai spus Solomon, hotărât să nu mai “facă circul ăsta”.