Jurnaliştii americani şi germani au descoperit locul închisorii CIA din România

0
50

O anchetă a agenţiei americane Associated Press şi a televiziunii germane ARD a scos la iveală locul în care s-ar fi aflat închisoarea secretă a CIA din România: în apropiere de un bulevard important şi de calea ferată, pe o stradă cu copaci şi case, unde, actualmente, se află sediul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Strada Mureş, acolo unde se află centrul ORNISS, este situată în apropierea intersecţiei dintre Calea Griviţei şi Bulevardul Ion Mihalache. „Închisoarea nu avea nevoie de măsuri importante de securitate, pentru că locuitorii din zonă ştiau că este deţinută de guvern. Oamenii nu sunt înclinaţi să tragă cu ochiul în România post-comunistă”, comentează AP. Ancheta arăta că deţinuţii erau transferaţi destul de uşor la închisoarea secretă: după ce avionul ateriza pe Otopeni, erau transportaţi la locul de detenţie cu microbuzele. Agenţi CIA îi duceau, apoi, pe un drum lateral şi intrau în bază pe poarta din spate, de unde erau duşi la închisoarea propriu-zisă, situată la subsol. Închisoarea din România face parte din reţeaua supranumită „black sites”, pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia, şi s-a deschis în toamna lui 2003, după ce agenţia SUA a decis să o golească pe cea din Polonia, au declarat foşti oficiali americani, citaţi sub acoperirea anonimatului. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

Închisoarea CIA din România includea şase celule, pe arcuri, construite din prefabricate, fiecare cu un ceas şi o săgeată care arăta spre Mecca. În prima lună de detenţie, suspecţii de terorism erau privaţi de somn, udaţi cu furtunul, bătuţi sau obligaţi să stea în poziţii incomode, au spus mai mulţi foşti oficiali. Simularea înecului nu a fost, însă, utilizată în România, au adăugat ei. După interogarea iniţială, deţinuţii erau trataţi cu atenţie, potrivit surselor. Ei primeau controale medicale şi dentare regulate, precum şi mâncare halal (n.r. – conformă cu tradiţiile musulmane), adusă de la baza din Frankfurt, Germania.

La solicitarea Mediafax, reprezentanţii ORNISS au formulat un punct de vedere, prin purtătorul de cuvânt Simona Cap-Alb, în care au respins aceste informaţii: „Începând cu ultima parte a anului 2002, clădirea din strada Mureş, nr. 4, a servit în exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. În acest sens, infirmăm categoric speculaţiile din presă conform cărora în acest sediu ar fi funcţionat o închisoare CIA”.