Atacând Consiliului Judeţean Dolj – Prefectul Nicolae Giugea speră să „repereze” onoarea Guvernului Boc

2
61

Prefectul Nicolae Giugea a anunţat, ieri, că va face o conferinţă de presă săptămâna viitoare în care îi va da în vileag pe cei de la Consiliul Judeţean Dolj cum împart ei bugetul judeţului Dolj. Reprezentantul Guvernului în teritoriu e supărat nevoie mare că partidele din opoziţie, respectiv PSD şi PNL Dolj, au criticat în termeni duri alocările de bani exclusiv pe criterii politice din Fondul de rezervă al Guvernului. În consecinţă Nicolae Giugea a cerut Consiliului Judeţean Dolj o situaţie cu alocările bugetare pe localităţi, începând cu anul 2005, promiţând că va veni şi el cu o listă cu toate sumele alocate localităţilor prin Hotărâri de Guvern, începând cu acelaşi an. De ce se întoarce Nicolae Giugea la guvernarea penelistă şi prezintă alocările bugetare prin Hotărâri de Guvern începând cu anul 2009, de când PDL este la guvernare? Ar fi mai puţin de documentat şi mai concludent pentru populaţia din judeţul Dolj.

Nicolae Giugea

Nicolae Giugea a cerut Consiliului Judeţean Dolj să împartă în mod corect şi echilibrat bugetul judeţului în 2012, fără părtinire politică. Întrebat dacă are suspiciuni în acest sens prefectul a spus că are certitudini, fluturând un dosar, dar că aşteaptă să pună documentele într-o anumită ordine pentru a fi pe înţelesul tuturor. „Eu nu vin cu suspiciuni în faţa dumneavoastră, nu-mi permit să fac asta. Eu sunt inginer, om de cifre, lucrez pe cifre, nu pe suspiciuni. E o certitudine pe care eu vreau să v-o demonstrez. Pentru mine e o certitudine, eu am datele, dar vreau să le sintetizez, pentru că în momentul de faţă am 200 de pagini de date. Dacă vreţi să vă dau această mapă, eu v-o pun la dispoziţie, dar am zis să fie citibilă pentru toată lumea, şi pentru cel care se pricepe la cifre şi pentru cel care lucrează mai puţin, ca să fie interpretate foarte uşor şi accesibile oricui”. Când jurnaliştii au insistat să prezinte probele, Nicolae Giugea, i-a acuzat pe aceştia că vor să îl prindă într-o capcană.  „Nu, plec de la o realitatea, de la o certitudine, nu de la o suspiciune, faceţi un joc de cuvinte, vreţi să mă surprindeţi”, a afirmat Giugea. Nelăsându-se intimidaţi de atitudinea prefectului Nicolae Giugea, jurnaliştii au insistat, întrebându-l cum poate să plece de la o realitate dacă nu are dovezi, asta şi pentru că reprezentantul guvernului în teritoriu afirmase că aşteaptă date de la Consiliul Judeţean Dolj; „Am făcut o solicitare domnului preşedinte Ion Prioteasa, sper să primesc răspunsul în timp util, despre modul în care a fost distribuit bugetul judeţului Dolj în perioada 2005-2011. Şi atunci discutăm pe cifre reale şi vedem cât de părtinitor este Guvernul sau cât de părtinitor şi de corect este Consiliul Judeţean”.

Toate calculele sunt împotriva lui Nicolae Giugea

Oricât ar încerca Nicolae Giugea, să tragă spuza pe turta Guvernului Boc, nu poate, pentru că situaţia distribuirii fondurilor la nivel naţional, în funcţie de apartenenţa politică a primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, îl contrazice. Primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene ai PSD au primit 25% în 2009, 16% 2010 şi 17%  în 2011. În 2011 Guvernul Boc a alocat din Fondul de rezervă banii către localităţile conduse de primari PDL. În 2010 în judeţul Dolj au primit fonduri 41 de primării, din acestea doar şapte fiind din opoziţie. În iunie 2011 peste 80% din primării au fost portocalii. La data de 12 octombrie a.c., Guvernul României, condus de Emil Boc, prin Hotărârea nr. 1001, publicată în Monitorul Oficial pe 17 octombrie a.c., a alocat din Fondul de rezervă bani unui număr de 40 de primării din Dolj, din care 4 PNL (Perişor, Pieleşti, Seaca de Pădure şi Galicea Mare) şi 3 PSD (Malu Mare, Urzicuţa, Secu). De la PDL au primit bani 33 de primării: Afumaţi, Apele Vii, Băileşti, Bechet, Botoşeşti Paia, Braloştiţa, Breasta, Bulzeşti, Catane, Călăraşi, Coşoveni, Daneţi, Desa, Dobreşti, Dobroteşti, Drănic, Filiaşi, Gighera, Goieşti, Întorsura, Leu, Lipovu, Măceşu de Sus, Mischii, Murgaşi, Negoi, Pleşoi, Predeşti, Sălcuţa, Teasc, Vârtop, Vela, Verbiţa.

Ion Prioteasa

În 2012 Consiliul Judeţean Dolj va împărţi mai puţin cu 717 miliarde lei vechi

Ne-am fi aşteptat ca reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicolea Giugea, să vină în faţa cetăţenilor din judeţul Dolj şi să le explice de ce în 2012 bugetul Consiliului Judeţean va fi mai mic decât cel din 2011. Pentru că marea problemă a Consiliului Judeţean Dolj nu este cum va aloca banii în 2012 primăriilor, şi câţi bani va avea de împărţit. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a evitat de fiecare dată să intre în polemici fără rost cu Nicolae Giugea sau cu altcineva de la PDL. În schimb le-a răspuns punctual pe anumite teme, când au încercat să dezinformeze populaţia. Acum Ion Prioteasa aşteaptă cu îngrijorare bugetul care va fi alocat judeţului pentru 2012, care va fi redus cu 717 miliarde lei vechi faţă de cel din acest an. “Din simulările care s-au făcut pe judeţ observăm că, din punct de vedere bugetar, vom avea un an mai încorsetat decât 2011, când am avut 300 de miliarde de lei vechi mai puţin la nivel de judeţ. După datele pe care le avem la această oră, vom avea cu 717 miliarde lei vechi mai puţin în 2012. Asta înseamnă că judeţul Dolj – şi mă refer la comune, la oraşe şi municipii, la Consiliul Judeţean chiar – se va zbate într-o sărăcie mai mare în 2012 decât cea din acest an”, declara Ion Prioteasa la data de 26 noiembrie a.c..

 

2 COMENTARII

  1. Poate domnul Prefect sa spuna mai bine cum a facut in anul 2005 si a anulat o amenda de un miliard de lei data de Garda financiara, institutiei unde a lucrat dumnealui, pentru trafic de alcool.

  2. Domnul Prefect N Giugea ar face bine sa vada si citi bani a primit comuna Sadova prin Hotarire de Guvern. Adica 0 lei 0 bani.Comuna Sadova nu face parte din aceasta tara? Cetateni acestei comune nu sint contribuabili? Comunele invecinate(Dobresti, Bechet,Calarasi) efectiv la sfirsitul anului trecut 2010 au primit atitia bani pe care nu reuseau sa ii cheltuiasca in doua zile,in conditiile in care nu aveau datoeii,Iar comuna Sadova inglobata in datorii (fara curent,fara caldura} nu a primit nici-un ban numai pentru faptul ca primarul apartine unui partid din opozitie.Domnule Prefect daca tot ati luat in arenda impreuna cu prietenul d-voastra Tulitu Costel(primarul orasului Bechet)cele 2200 Ha de teren care au apartinut fostului I.A.S. SADOVA si incasati zeci de miliarde de la APIA,faceti ceva si pentru drumurile din comuna Sadova pe care circulati si nu uitati ca aproape jumatate din votanti au votat PDL,poate nu stiti ca aveti 7 consilieri PDL la Sadova si un secretar PDL(care de fapt este apolitic ca si d-voastra). Referitor la articolul din ziar faceti exact ca in fabula Lupul Moralist,,Cind mantaua domneasca este din piei de oaie atunci judecatorul fiiti sigur ca despoaie” Voi a-ti pus monopol pe toate Institutiile Statului si mai aveti curajul sa va luati de oameni corecti si cinsiti care incearca cit de cit sa echilibreze situatia din Judet.

Comments are closed.