S-a reglementat situaţia unităţilor de învăţământ afterschool

0
378
Prin Hotărârea CNSU,  adoptată, ieri,  de Guvern, se  reglementează atât funcționarea unităților de învățământ, cât și a celor de tip afterschool, conform declaraţiilor ministrului  Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus  că, pe 8 noiembrie, s-au deschis 4.887 de unități de învățământ cu prezență fizică în care învață peste două milioane de elevi și preșcolari în toată ţara.Practic, este vorba de 68 la sută din numărul total al școlilor și grădinițelor cu personalitate juridică.  Pentru ca o școală să se deschidă cu prezență fizică, trebuie ca 60% din personalul angajat să fie vaccinat.
  Sorin Cîmpeanu anunțat că, pe viitor, excepție de la regula de vaccinare de 60% ar putea să o facă doar școlile din localitățile care au incidența de coronavirus sub 3 la mia de locuitori. Această măsură ar urma să fie adoptată cel mai devreme, de CNSU, la finalul acestei săptămâni, dacă trendul de scădere al valului 4 se confirmă. Iată, care sunt cele mai importante declaraţii:

“Am susținut, susțin și voi susține importanța deschiderii școlilor și grădinițelor pentru prezență fizică. Am avut de optat între două variante, varianta unu: păstrarea tuturor grădinițelor și școlilor închise; și varianta doi: toate școlile și grădinițele deschise. În mod evident, nu am considerat acceptabilă varianta unu cu păstrarea școlilor și grădinițelor închise. În același timp, nici varianta doi (păstrarea tuturor școlilor și grădinițelor deschise fără măsuri suplimentare de protecție sanitară) nu era o variantă acceptabilă deoarece ar fi negat situația epidemiologică prezentă”; “A trebuit un criteriu de departajare între școlile și grădinițele pentru care putem permite prezența fizică, pentru școlile și grădinițele pentru care nu putem permite prezența fizică. Acest criteriu a fost identificat ca fiind rata de vaccinare în rândul personalului din școli și grădinițe. Este un criteriu care nu este ideal, care are o serie de neajunsuri, dar este un criteriu care contribuie la crearea unui mediu sigur, mai sigur în școli și grădinițe, pentru copii și elevi, și pentru protecția profesorilor, știut fiind faptul că cei vaccinați contactează virusul mai greu și transmit virusul mai greu”; “A fost propusă valoarea de 70 la sută rată de imunizare, conform reglementărilor organizației Mondiale a Sănătății, cu includerea persoanelor trecute prin boală. Având în vedere dificultatea monitorizării persoanelor trecute prin boală, perioada fiind într-o dinamică susținută, s-a ajuns la concluzia că se poate compensa diferența de 10 la sută, de la 70 la sută la 60 la sută, prin adoptarea acestui prag de 60 la sută fără a lua în considerare persoanele trecute prin boală”; “Unităţile de tip afterschool vor intra sub incidenţa prevederilor ordinului comun al Ministerului Sănătăţii – Ministerului Educaţiei – Ministerului muncii. Şi până acum, regulile acestor spaţii erau stabilite tot prin ordin comun”.