Medicii craioveni, atraşi cu oferte de muncă în străinătate

0
114

Unul dintre cele mai importante târguri de joburi dedicat profesioniştilor din Sănătate, Cariere în Alb, a ajuns ieri la Craiova, peste 200 de absolvenţi de Medicină, Farmacie sau Medicină Dentară fiind prezenţi la eveniment. Semn că medicii craioveni continuă să fie atraşi de locurile de muncă din străinătate. Motivaţia este diferită: unii nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă în spitalele autohtone, alţii sunt în căutarea unui salariu mai mare decât ce primesc în România.

La Craiova, ieri, în cadrul târgului Cariere în Alb au fost prezente companii recrutoare ce au venit cu o ofertă bogată pentru cadrele medicale aflate în căutarea unui loc de muncă. Job-urile puse la dispoziţie în cadrul acestui eveniment au fost adaptate nevoilor şi intereselor candidaţilor din România, adresându-se tuturor categoriilor de personal medical: medici, dentişti, farmacişti, asistenţi medicali sau kinetoterapeuţi. „Ne aşteptăm la o prezenţă destul de mare, în jur de 200-250 de persoane. În primele două ore au fost deja 50 de vizitatori. În cadrul târgului există oferte de muncă pentru profesioniştii din sănătate în ţări precum Franța, Marea Britanie, Germania, Elveţia,  Suedia, Norvegia sau Danemarca”, a explicat Bianca Pescaru, sales assistant – Careers in White.

Tinerii, atraşi cu salarii de câteva ori mai mari decât în ţară

Salariile oferite sunt incomparabile cu cele din România. În spitalele din străinătate, pentru un medic rezident salariul porneşte de la 2.000 de euro, iar pentru medici specialişti de la 3.500 de euro, în funcţie de experienţă. În plus, unii dintre absolvenţii de Medicină aleg să plece peste hotare pentru că în ţară nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. „Aş vrea să plec în Franţa. Cunosc limba şi am foste colege care au reuşit să se stabilească acolo. În ţară e dificil pentru că nu eşti răsplătit pentru munca pe care o depui. Nici nu se compară. Sper să găsesc aici o oferă bună”, a mărturisit Roxana Manea, o tânără prezentă ieri la târg.

De cele mai multe ori, în cadrul târgurilor de joburi ce se adresează cadrelor medicale, angajatorii oferă şi servicii speciale: locuinţe de serviciu, suport în găsirea de locuri de muncă pentru ceilalţi membri ai familiei, cursuri de limbă străină gratuite sau sprijin pentru includerea copiilor în sistemul de învăţământ public din ţara respectivă. Pentru cei ce nu vor să se stabilească într-o altă ţară există şi varianta locurilor de muncă temporare sau varianta în care să lucreze două săptămâni în ţara şi două în afară. În aceste situaţii se pot obţine până la 3.000 de lire pe lună.

Sute de joburi disponibile

Şi asistenţii medicali sunt foarte apreciaţi si căutaţi în ţările europene, mai ales în Marea Britanie, Irlanda şi Germania. Salariile încep de la 2.200 euro pe lună şi cresc în funcţie de specializare şi experienţă. La târgurile Careers in White sunt disponibile sute de job-uri pentru asistenţi, angajatorii oferind multe beneficii, precum şi o perioadă de instruire.

În ultimii ani, astfel de evenimente au fost tot mai căutate de medicii şi asistenţii care au întâmpinat dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă sau care, pur şi simplu, doresc un job mai bine plătit. Următorul oraş în care va avea loc târgul „Cariere în Alb” va fi Iaşi, la data de 22 noiembrie.

Aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, iar cele mai frecvente destinaţii sunt Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei. Din 2007 până în prezent, peste 18.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a profesa în spitalele din străinătate. Studiile arată că migraţia cadrelor medicale din România a fost declanşată odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi debutul crizei economice. Până la sfârşitul anului 2009, această situaţie a început să aibă un impact puternic asupra forţei de muncă din sectorul sanitar, a numărului de angajaţi şi salarizării, iar aceste transformări au determinat emigrarea personalului din domeniul sănătăţii.