Vizita ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, desfăşurată, astăzi, în judeţul Dolj

0
130

Astăzi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a fost prezent, într-o vizită “de lucru”, aşa cum şi dânsa a afirmat, în judeţul Dolj. A discutat, anterior conferinţei de presă pe care a susţinut-o la sediul Prefecturii Dolj, cu reprezentanţii instituţiilor deconcentrate aflate în subordinea ministerului . Ne-a dat date importante, inclusiv despre şomaj, mai ales în Dolj, şi despre situaţia economică a judeţului, dar, când a fost să răspundă concret, a vorbit “politicianist” – “Vă mulţumesc pentru întrebare” ori “aceasta este situaţia” . Din ceea ce a răspuns Raluca Turcan am rămas cu faptul că suntem pe al doilea loc în ţară, vorbim de Dolj, în ceea ce priveşte şomajul.

Astăzi, Raluca Turcan a fost în Dolj, după ce, cu o zi înainte a fost în judeţul Olt. A fost o vizită  “de lucru”, amintită chiar de dânsa.  A fost primită aşa cum se cuvine, prefectul de Dolj, Nicuşor Roşca, mulţumindu-i pentru această vizită, acelaşi lucru făcându-l şi preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica. “Am fost astăzi, aici, la Craiova, şi am discutat cu doi agenţi economici importanţi din zonă. S-a discutat şi despre creşterea salariului minim pe economie, cu sustenabilitatea de rigoare, dar şi despre combaterea muncii “la negru”, sau, foarte important, a celei “gri”, aşa cum este aceasta cunoscută. În acest sens am avut discuţii cu managerii instituţiilor deconcentrate, urmând să declansăm şi o campanie în acest sens. Vreau să vă spun că avem 480.000 de locuri disponibile, la nivel naţional, dar undeva la 280.000 de cereri . Prin creşterea salariului minim, vrem să oprim şi migraţia forţei de muncă. În România, vrem să creem 120.000 de locuri de muncă, dar, ieri, în judeţul Olt, am văzut că sunt începute 2.000 de noi dosare, însă, în Dolj, am aflat că sunt undeva la jumătate. Ne vom concentra pe Dolj, deoarece judeţul are nevoie de dezvoltare, ţinând cont şi de potenţialul zonei”, a precizat Raluca Turcan. Problema şomajului, în teritoriu, a fost recunoscută şi de deputatul Ştefan Stoica, preşedinte al PNL Dolj: “Avem probleme cu şomajul, fiind pe al doilea loc în ţară din acest punct de vedere. Este nevoie de investiţii” . În acelaşi timp, Raluca Turcan a menţionat că problema digitalizării dosarelor de pensii merge foarte bine la Casa Judeţeană de Pensii Dolj.

“Vom mai avea discuţii…”

Problemele au apărut, după prezentările precizate anterior de către Raluca Turcan, la întrebările la care trebuia să răspundă. Astfel, a vorbit de la început “aştept întrebări, dar nu mai mult de două din partea fiecărui ziarist”. Întrebată despre discuţiile cu agenţii economici de nivel mic sau mijlociu, Turcan a răspuns “politicianist”: “Vom mai avea discuţii, şi sper să găsim o formă prin care salariul minim să poată fi asigurat, inclusiv de agenţii economici mici şi mijlocii”. De asemenea, întrebată de începerea viitorului an şcolar şi de nemulţumirile , privind salarizarea  cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, Raluca Turcan a dat un răspuns : “Ştiu că sunt nemulţumiri, dar după negocieri cu partidele politice şi cu reprezentanţii sindicatelor, vom vdea ce va fi şi sigur va apărea o nouă lege a salarizării”. Reconfortant răspuns …