Academician Gheorghe Brezeanu: „Muzeul Olteniei Craiova, unul dintre cele mai importante din ţară”

0
335

Muzeul Olteniei - Stiintele NaturiiSala Mare de Şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj a găzduit, ieri, Conferinţa Internaţională „Muzeul şi Cercetarea Ştiinţifică”, ediţia XXIII – a. Organizată de Muzeul Oltenia Craiova, Secţia „Ştiinţele Naturii”, manifestarea se va desfăşura în intervalul 8-10 septembrie şi va prilejui dezbateri referitoare la cercetări actuale din domeniul Ştiinţelor Naturii, propuse de specialişti din Chişinău, Tirana, Cracovia, Hamburg, Porrentruy (Elveţia), precum şi din România. De remarcat că, începând din anul 2002, la Conferinţă au început să participe specialişti de peste hotare. În anul 2008, ea a căpătat caracter internaţional, în anul 2011, fiind organizată a patra ediţie internaţională. Concluziile comunicărilor ştiinţifice prezentate vor fi dezbătute la sediul secţiei, în cadrul unor mese rotunde, sâmbătă, înainte de încheierea manifestării.

          Conferinţa este o manifestare ştiinţifică emblematică pentru întregul muzeu, reunind cercetători de prestigiu din cadrul multor institute de cercetări biologice din ţară şi străinătate: Institutul Naţional de Biologie din cadrul Academiei Române, Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi,  Institutul de Biologie din Chişinău, Universitatea din Tirana – Albania, cadre universitare şi muzeografi, cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional – academician Dumitru Murariu, dr. Gheorghe Brezeanu, dr. Doina Codreanu Bălcescu, de la Institutul Naţional de Biologie Bucureşti, Dr. Vlad Codrea, de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, dr. Maria Gonceariuc – Institutul de Genetică şi protecţia Plantelor din cadrul Academiei de Ştiinţe din Chişinău.muzeu (4)

Două decenii de continuitate

          „În cadrul lucrărilor din sesiunile trecute au fost comunicate rezultatele cercetătorilor de la Secţia Ştiinţe Naturii a Muzeului Olteniei, dar şi celorlaţi participanţi.  Prima ediţie a acestei manifestări ştiinţifice a fost organizată în 1993, când Secţia de Ştiinţele Naturii s-a desprins de simpozionul comun organizat de celelalte două secţii ale Muzeului: cea de Etngrafie şi cea de Istorie. Iniţial, un rol deosebit l-au avut doi colegi de-ai noştri – dr. Adrian Năstase şi dr. Cornelia Chimişliu. Sesiunea avea caracter naţional, la început, participând specialişti din reţeaua muzeală. Treptat au fost cooptaţi specialişti de la Institutul de Speologie «Emil Racoviţă» Bucureşti, Institutul de Geologie Bucureşti, Institutele de Cercetări Biologice din ţară, Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În prezent, putem vorbi de o largă participare naţională şi internaţională, fapt ce asigură mediatizarea Muzeului Olteniei şi a rezultatului cercetărilor ştiinţifice efectuate. În concluzie, toţi suntem câştigaţi. Şi noi specialiştii, dar şi publicul ce vine la Muzeul Olteniei. Astfel de manifestări nu ar fi fost posibile fără sprijinul financiar pe care l-a acordat CJ Dolj de fiecare dată”, a precizat în cuvântul de deschidere, dr. Florin Ridiche, manager al Muzeului Olteniei Craiova.

CJ Dolj a alocat, în timp, 12 milioane de euro

„În calitate de reprezentat al conducerii Consiliului Judeţean Dolj vă spun «Bine aţi venit!», atât oaspeţilor străini, cât şi colaboratorilor autohtoni ai Muzeului Olteniei. Într-adevăr, Consiliul Judeţean Dolj se mândreşte cu această instituţie, căreia i-a alocat circa 12 milioane de euro pentru reperaţii, investiţii, dotări. Cifră impresionantă. Dar sunt convis că cei care veţi vedea muzeul şi secţiile sale veţi înţelege că acest efort a dat rezultatele scontate. Mă bucur să constat că sunt aproape două decenii de când s-a organizat prima Conferinţă „Muzeul şi cercetarea ştiinţifică”. Am constat cu plăcută surpriză că tematica abordată de dumneavoastră este diversificată. Sunt convins că materiale şi referatele pe care le veţi prezenta vor aduce o contribuţie importantă la identificarea unor mijloace de a reduce efectele negative ale vieţii moderne iar prin aceste cercetări şi studii sunt sigur că veţi avea un aport însemnat la creşterea calităţii vieţii”, a spus Gheorghe Barbarasă, secretar al Consiliului Judeţean Dolj.muzeu

Multă rigoare, cheia succesului

          „Am deosebita plăcere de a mă afla, astăzi, printre specialişti de înaltă ţinută profesională. Deşi sunt absolventă a Facultăţii de Horticultură, cercetările din domeniul Biologiei nu-mi sunt străine, cele două domenii fiind strâns unite. Fiecare dintre noi încearcă, cu resursele de care dispune, să realizeze lucrări de valoare, an de an, şi reuşim. Dovadă şi acest Anuar B+ «Oltenia. Studii şi comunicări», pe care răsfoindu-l am remarcat că are lucrări de seamă ale unor cercetători români şi străini. Cunosc rigorile impuse de bazele de date internaţionale privind indexarea şi cotarea revistelor ştiinţifice. Şi, pentru acest lucru, felicit pe de o parte autorii pentru că reuşesc, an de an, să aducă în faţa noastră lucrări de înaltă ţinută ştiinţifică şi pe de altă parte, organizatorii, pentru că dau dovadă că, an de an, reuşeşc să aducă la Craiova personalităţi din domeniu şi să menţină la alt nivel acest simpozion. Am fost şi sunt pusă în situaţia de a organiza simpozioane naţionale şi internaţionale. Cunosc eforturile pe care le implică această manifestare. Ceea ce faceţi acum, aici, este o dovadă de profesionalism şi implicare. Felicit autorii pentru înaltele lucrările ştiinţifice, organizatorilor pentru munca depusă şi în fiecare an să facem dovada că ştiinţa din România merită luată în considerare şi să ne întâlnim la anul, la cea de a 24-a ediţie, cu mult mai multe lucrări şi cu mult mai mulţi invitaţi” a declarat prof.univ.dr.habil. Sina Niculina Cosmulescu, decan al Facultăţii de Horticultură.

„Muzeul Olteniei Craiova este o adevărată Academie”

          „Sunt un vechi prieten al acestei instituţii de prestigiu, Muzeul Olteniei, una dintre cele mai importante din ţară. Spun acest lucru pentru că am prilejul să particip, deseori, în arealul României la astfel de sesiuni. Având această posibilitate să fac o comparaţie pot să spun că, aici, sunt reuniuni de înalt nivel ştiinţific şi academic. Acestea sunt elemente care ne fac să considerăm că Muzeul Olteniei Craiova este o adevărată Academie, in care oamenii de ştiinţă vin să-şi facă cunoscută munca. Îl cunosc de foarte mulţi ani şi am asistat la modul cum evoluează această instituţie. Prezenţa umană a acestui complex se situează cel puţin spus între unul dintre muzeele principale din ţara noastră şi aş putea spune unul dintre cele mai interesante, pentru că am cunoscut asemenea instituţii şi prin Europa. Însuşi faptul că, an de an, deschiderea şedinţei noastre care întruneşte foarte mulţi participanţi, face ca nivelul de prezentare să dovedească că efortul lor este din ce în ce mai ridicat. Trebuie să subliniez intenţia Muzeului Olteniei de a ridica nivelul profesional al angajaţilor. Marea majoritate sunt doctori în Ştiinţe. Este o dovadă că interesul lor de a se menţine la cote înalte din punct de vedere cultura probează nivelul urbei” a precizat academician Gheorghe Brezeanu, director al Institutul de Biologie al Academiei Române Bucureşti.

Toate lucrările care vor fi susţinute au primit girul colegiului ştiinţific redacţional reprezentat de personalităţi academice din ţară şi străinătate şi vor fi tipărite în anuarul secţiei ajuns la cel de-al XXXII-lea număr, revistă cotată la categoria B+ şi aflată în baza de date Thomson-Reuters. În programul conferinţei este cuprinsă şi o excursie documentară aplicativă, care are ca scop evidenţierea şi promovarea patrimoniului natural şi a obiectivelor turistice din zona Olteniei şi, totodată, stimularea interesului privind cercetarea ştiinţifică.