Ziua Comunei Urzicuţa sărbătorită cu două noi investiţii

0
378

Dacă nu l-aţi fi avut pe Florea Grigorescu, ar fi trebuit să-l inventaţi…. Aşa a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, sâmbătă, la Ziua Comunei Urzicuţa. Asta pentru că, deşi reprezentanţii autorităţilor judeţene trec destul de des prin zonă, oficialităţile recunosc faptul că la fiecare vizită apare un obiectiv nou în comună. De această dată, la a treia ediţie a Zilei Comunei Urzicuţa, atât localnicii, cât şi invitaţii, au avut parte chiar de două obiective noi, care au fost inaugurate şi aplaudate, pentru că s-au realizat cu fonduri de la bugetul local şi cu multă muncă. Este vorba despre o grădiniţă modernă, în care vor începe noul an şcolar în jur de 80 de copii şi de Muzeul Satului, unde curioşii pot afla totul despre comuna Urzicuţa, zona Olteniei şi oamenii care au însufleţit aceste locuri…

Prima panglică s-a tăiat la Grădiniţa Nr. 1 din Urzicuţa. Un corp de clădire al Şcolii „Barbu Ionescu” din localitate, imobil care nu mai era de mult folosit dată fiind starea avansată de degradare, a devenit acum un spaţiu modern, cu toate dotările, vesel şi gata să-i primescă pe cei aproximativ 80 de copii care vor merge la grădiniţă în acest an şcolar. Investiţia făcută, a însemnat peste 3 miliarde de lei vechi de la bugetul local şi multă muncă, însă nimeni nu regretă nimic, pentru că rezultatul a fost spectaculos. Într-o lună şi jumătate, clădirea s-a schimbat… Acum are grup sanitar propriu, mai multe săli, pentru fiecare grupă, spaţiile destinate copiilor sunt pregătite cu scăunele, măsuţe, dulăpioare, până şi jucării au fost aduse. Imobilul beneficiază şi de încălzire centralizată, fiind racordat la reţeaua şcolii – unde se asigură încălzirea cu ajutorul pompelor de căldură – sistem implementat printr-un proiect al autorităţilor locale.

„Vă felicităm pentru că este un loc de care întreaga comunitate îşi va aminti multă vreme. V-aţi dat mâna cu toţii să realizaţi acest obiectiv şi este încă un proiect dus la capăt care contribuie la dezvoltarea acestui loc. De fiecare dată când venim aici domnul primar, Florea Grigorescu, are ce să ne arate şi asta este o bucurie. Pentru noi ar fi bine dacă l-am putea clona, pentru că este omul care se zbate şi nu se lasă până nu obţine ceea ce are nevoie”, a declarat Ion Prioteasa, după ce a vizitat noua grădiniţă cu zâmbetul pe buze.

Muzeul Satului, o călătorie în timp prin Oltenia

Şi pentru că tot era moment de sărbătoare în comună, invitaţii au mai inaugurat un obiectiv cum sunt puţine în judeţ: Muzeul Satului. Comuna Urzicuţa are, de acum, un muzeu deschis tuturor, localnici sau trecători, un obiectiv în care s-a investit, în primul rând multă pasiune. Încă de afară parfumul istoriei se face simţit, pentru că muzeul a fost amenajat într-una din cele mai vechi clădiri din localitate, în care a funcţionat prima şcoală. Numai localnicii pot face diferenţa, pentru că ei ştiu cum arăta clădirea înainte de a fi reabilitată şi dichisită special pentru noua destinaţie. După tăierea panglicii, cel care a făcut „onorurile” şi le-a prezentat invitaţilor incinta, obiectele şi ideile legate de muzeu a fost prof. Constantin Câşlaru, un „fiu adoptiv al satului”. De la costume populare şi obiecte legate de tradiţii şi până la colecţii numismatice, toate însoţite de explicaţii. Asta pentru că muzeul a fost gândit ca un loc unde să se poată desfăşura chiar şi cursuri, elevii să poată veni aici şi să vadă obiectele despre care învaţă.

„Am încercat să adun aici mărturii ale existenţei satului românesc, pornind de la Urzicuţa, dar cu aspecte extinse la întreaga zonă a Câmpiei Băileştiului. Avem de la costume populare şi până la obiecte legate de tradiţii, meşteşuguri şi ocupaţii de-a lungul timpului. Interiorul ţărănesc a fost reconstituit în forma sa arhaică şi tradiţională. Ne-am dorit să obţinem un atelier în care să crstalizăm arta populară tradiţională şi chiar întreaga spiritualitate românească, cu aspecte locale. Istoria culturii şi civilizaţiei săteşti din Urzicuţa este parte integrantă a culturii şi civilizaţiei româneşti şi vrem să transmitem toate aceste lucruri generaţiilor viitoare”, a explicat Constantin Câşlaru. Vizitatorii au fost conduşi prin toate încăperile muzeului, având parte şi de o scurtă ”călătorie” prin istoria comunei Urzicuţa, aşezare a cărei primă atestare s-a făcut în 1571.

Toată lumea a pornit apoi spre Căminul Cultural unde primarul Florea Grigorescu a acordat diplome câtorva tineri întreprinzători din comună, care au ales să rămână acasă şi să încerce să participe la dezvoltarea acestei mici dar inimoase comunităţi. O surpriză pentru toată lumea a fost că, la rândul său, şi primarul comunei a primit o plachetă de onoare din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în semn de apreciere pentru activitatea depusă în slujba cetăţenilor care l-au ales şi pentru obiectivele realizate de-a lungul timpului.

„Acest om, prin ceea ce a făcut, bineînţeles cu sprijinul dumneavoastră, al consiliului local şi al oamenilor de aici, a scos la lumină localitatea. A avut mereu şi va avea în continuare sprijinul nostru, nici nu se pune în discuţie, pentru că se vede ceva în urma lui, ceva durabil pentru comunitate…”, a mai spus Ion Prioteasa.

Şi pentru că era, până la urmă, ziua tuturor localnicilor, pe stadionul din localitate autorităţile locale au pregătit un spectacol de zile mari, în timp ce, pe margine, sfârâiau grătarele. Pe scenă au urcat elevi ai Şcolii „Barbu Ionescu” din localitate, care au prezentat un program de dansuri populare atât româneşti, cât şi străine, au cântat, iar atmosfera a fost apoi încinsă de îndrăgiţi interpreţi de muzică populară, astfel că localnicii au jucat până târziu, la lăsarea întunericului. Iar pentru cei care au rezistat până la final, organizatorii au pregătit şi un foc de artificii, care a încheiat sărbătoarea localnicilor din Urzicuţa cu ropote de aplauze. Iar pentru anul viitor, promisiunile sunt că va fi şi mai mare distracţia…

”Eu ce pot să spun, decât că sunt fericit că am ajuns să sărbătorim a treia ediţie a Zilei Comunei Urzicuţa împreună, ne bucurăm că mai reuşim, şi în aceste condiţii de criză, să facem nişte investiţii în viitorul copiilor noştri, până la urmă, însă avem nevoie de ajutor în continuare. Avem nevoie de sprijinul autorităţilor şi al parlamentarilor pe care i-am ales, pentru că sunt proiecte pe care nu le putem realiza singuri, iar anul viitor ne dorim să avem şi mai multe lucruri de arătat”, a spus primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu.