Sărbătoare mare la Maglavit de Sfânta Maria Mică!

0
296

Mii de oameni au venit, ieri, de Sfânta Maria Mică, la mânăstirea Maglavit care şi-a sărbătorit hramul. Mulţi dintre ei au ajuns de foarte departe la biserica făcătoare de minuni pentru a se ruga pentru sănătate şi binele familiei, dar cei mai mulţi au fost locuitorii din Maglavit care, ca în fiecare an, şi-au sărbătorit, tot în aceeaşi zi, şi ziua comunei. În mijlocul soborului de preoţi s-a aflat, şi de această dată, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit şi i-a binecuvântat pe enoriaşi. După „cele sfinte”, oamenii au trecut imediat şi la ”cele lumeşti”, în pădurea de salcâmi de dincolo de gardul mânăstirii fiind un adevărat bâlci în aer liber, unde s-au găsit la discreţie mititeii şi berea la halbă. Fiind şi o zi de duminică, sărbătoarea a picat cum nu se poate mai bine, astfel că unii dintre pelerini au sărit peste slujbă şi au început direct cu aperitivul de pe grătare. 

Pentru că biserica cea mare a mânăstirii Maglavit încă nu s-a terminat, lucrându-se în continuare la pictura interioară, şi pentru că oricum ar fi fost neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care a venit, slujba s-a desfăşurat în aer liber, în curtea largă şi învelită în umbra copacilor. Mii de oameni şi-au făcut timp şi au venit la mânăstire, mulţi dintre ei de foarte departe, pentru a se ruga atât pentru sănătatea lor şi a celor dragi, precum şi pentru binele întregii familii. Vremea a fost deosebit de frumoasă, fiind o zi călduroasă de toamnă, şi nimeni nu s-a mai grăbit la muncă, fiind şi o zi de duminică, aceste lucruri fiind motive suficient de puternice ca să îi convingă pe credincioşi să rămână la întreaga slujbă.

ÎPS Irineu, în mijlocul credincioşilor

Altarul a fost amenajat pe o esplanadă chiar în curtea mânăstirii. În mijlocul preoţilor care au oficiat slujba Sfintei Liturghii s-a aflat, şi de această dată, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a rostit tuturor celor prezenţi un cuvânt despre cum şi de ce trebuie să fie cinstită Maica Domnului, a cărui sărbătoare a fost ieri. ”Maica Domnului a devenit mamă binecuvântată care poate să îl roage pe Dumnezeu să facă din lumea noastră minuni. Cum ne spune Sfântul Evanghelist Ioan, ea l-a rugat pe Domnul nostru Iisus Hristos, la nunta din Cana Galileei. Oamenii era disperaţi că li se terminase vinul şi bucuria avea să ia sfârşit. Tocmai în momentul acela, Maica Domnului, care e întotdeauna grijulie cu neamul nostru şi cu toţi oamenii, a intervenit şi odată bucuria a fost negrăită. Iar cadoul participanţilor a fost vinul mânturii, vinul cel, vinul cel bun, vinul veseliei întregului neam omenesc”, a rostit ÎPS Irineu, binecuvântându-i apoi pe credincioşi.

Se pictează interiorul bisericii

Pe tot timpul slujbei şi mult timp după aceea, biserica mare a mânăstirii a fost deschisă pentru enoriaşii care s-au grăbit să îi treacă pragul ca să se roage la icoanele mari de aici, dar şi pentru a se convinge în ce stadiu au ajuns lucrările. Cu hărnicia şi generozitatea care le caracterizează, maicile care vieţuiesc de câţiva ani în această mânăstire i-au întâmpinat pe enoriaşii care au păşit în biserică pentru a le oferi la plecare câte punguţă cu Sfânta Anafură. În lumina caldă a toamnei, oamenii au aprins lumânări în curtea bisericii, şi-au procurat câte un mic suvenir de la corturile amplasate în apropiere sau au împărţit din coşurile cu pomană pe care le-au adus de acasă pentru sufletul adormiţilor. Alţii au luat loc pur şi simplu pe băncuţele de sub copaci pentru a se bucura de liniştea primitoare pe care o degaja locul, în ciuda muzicii care răzbătea de dincolo de gard.

Sărbătoarea de lângă grătare

Pentru mulţi însă, sărbătoarea Sfintei Maria Mică de la Maglavit nu a însemnat doar o rugăciune la locul în care Dumnezeu s-a arătat ciobanului Petrache Lupu, minune pentru care oamenii străbat, într-o astfel de zi, chiar şi câteva sute de kilometri. În zăvoiul care înconjoară mânăstirea, în această zi de sărbătoare, se întind adevărate mese. Şi ieri, grătarele s-au încins încă de dimineaţă, astfel că pe la prânz se serviseră deja câteva rânduri de mititei, cu berea aferentă. Imediat după slujbă, era mare înghesuială aici. În faţa comercianţilor care perpeleau fripturile se formaseră cozi şi era necesar simţul de orientare pentru a găsi un loc liber la măsuţele de plastic pentru a savura cel mai bun prânz cald pe ziua respectivă. Copiii au dat iama în tarabele cu vată pe băţ şi mere glazurate, iar cei mici şi-au umplut braţele cu brăţări şi baloane. Bărbaţii s-au răcorit bine cu o bere rece.

Primarul Ion Dinu: ” Le urez locuitorilor comunei să fie sănătoşi!”

Pentru locuitorii din Maglavit, ziua de ieri a mai însemnat încă o sărbătoare, şi anume ziua comunei. Acest eveniment a fost sărbătorit de dimineaţă, fiind marcat prin inaugurarea unui Muzeu al satului, care a fost deschis într-o fostă clădire din apropierea primăriei. ”Am organizat acest mic muzeu pentru a le arăta oaspeţilor noştri, dar şi elevilor care învaţă aici că avem cu ce ne mândri. Comuna Maglavit a avut dintotdeauna oameni harnici, cu simţul valorii şi al artei, iar multe dinre obiectele pe care noi le-am strâns aici stau mărturie în acest sens. Este o mare bucurie pentru noi că am reuşit să îl terminăm şi să îl deschidem pentru a fi vizitat chiar în această frumoasă zi când sărbătorim două evenimente aşa de frumoase, sărbătoarea Sfintei Marii şi ziua comunei noastre. Le urez locuitorilor comunei să fie sănătoşi şi să rămână la fel de gospodari ca întotdeauna”, a spus primarul comunei, Ion Dinu.

Camera lui Petrache Lupu, la Muzeul Satului

Muzeul Satului din Maglavit adăposteşte obiecte populare rare, unele de o deosebită valoarea spirituală. Cea mai importantă sală de expoziţii este cea în care este redată camera lui Petrache Lupu. Cei care trec pragul acestei odăiţe se trezesc într-o cameră din lumea satului, în care se află un pat din lemn sculptat şi acoperit cu velinţe de lână, lucrate în casă. O lampă cu gaz, o ladă de zestre încărcată cu macaturi, ştergare şi perne, precum şi o valiză din nuiele completează interiorul ţărănesc. Obiectele care amintesc de Petrache Lupu sunt câteva şi toate au fost donate de familia acestuia. Pe perete se află o icoană mânăstirească mare, care ar fi aparţinut acestuia, precum şi o candelă din metal gravat care a fost recuperată din subsolul vechii biserici. Ea a fost atribuită lui Petrache Lupu , ca şi bastonul ciobănesc, sculptat în lemn, care, de asemenea, a fost recuperat şi  este expus acum celor care sunt curioşi să ia contact cu câteva lucruri contemporane acestui om despre care se spune că este un sfânt şi face minuni. În celelalte încăperi ale muzeului se află obiecte de ceramică şi din metal, un război de ţesut, costume şi cărţi vechi, toate donate de locuitori ai comunei.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN