Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor: / „Brigada Multinaţională Sud-Est va fi în măsură să asigure comanda unei operaţii NATO de tip Apărare Colectivă”

0
378

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au efectuat ieri dimineaţă o vizită de lucru la sediul Brigãzii Multinaţionale Sud-Est, unde le-au fost prezentaţi paşii spre atingerea capacitãţii finale de la sfârşitul acestui an. Reprentanţii MapN-ului s-au deplasat ulterior la sediul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, unde au discutat, cu echipele de conducere ale celor cinci colegii naţionale militare, propunerile pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului militar preuniversitar. Programul a continuat cu vizite de informare la unităţile militare din zona Făcăi şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Dr. „Ştefan Odobleja”.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă au efectuat ieri, o vizită de lucru la Craiova, la Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (HQ MN BDE-SE). Parte componentă a Structurii de Forţe NATO, HQ MN BDE-SE se află sub comanda operaţională a Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa, controlul operaţional fiind exercitat de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, prin Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE) de la Bucureşti. „Am trecut în revistă, împreună cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, şi cu şefii structurilor centrale care mă însoţesc, stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate de România în operaţionalizarea acestui important comandament aliat înfiinţat, în 2017, pe teritoriul ţării noastre”, a precizat Mihai Fifor.

Lucrurile sunt în graficul şi în evoluţia aşteptate

Odată cu apropiata atingere a Capacităţii Finale, prevăzută pentru toamna acestui an, Comandamentul Brigăzii Multinaţionale de la Craiova va asigura o capabilitate ridicată de a comanda forţe dislocate în regiunea de Sud-Est a graniţelor NATO, cu o importantă contribuţie la apărarea colectivă a Alianţei.  Brigada va fi în măsură să asigure comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip Articol 5 – Apărare Colectivă, pentru a contribui în acest fel la consolidarea flancului sud estic al Alianţei, la securitatea teritoriului şi populaţiei statelor membre. „Din discuţiile purtate cu echipa de comandă multinaţională a HQ MN BDE-SE, reiese foarte clar că lucrurile sunt în graficul şi în evoluţia aşteptate”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

„Regiunea Mării Negre, un subiect distinct de dezbatere”

Acest comandament va asigura şi integrarea operaţională deplină a Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. La Summit-ul NATO de la Bruxelles, România şi-a îndeplinit obiectivele legate de agenda care s-a aflat în dezbaterea liderilor aliaţi, reuşind să impunem Regiunea Mării Negre drept un subiect distinct de dezbatere şi planificare pentru aliaţi şi, la fel de important, acceptarea ofertei ţării noastre de a găzdui un comandament de nivel corp de armată. Prin astfel de măsuri, România se afirmă cu toată hotărârea, ca un adevărat pol de stabilitate pe flancul estic al alianţei şi demonstrează adeziunea la valorile comune care definesc Alianţa Nord Atlantică”, a explicat ministrul Mihai Fifor.

„Stagiul militar obligatoriu, puţin probabil să se întâmple în acest moment”

Ministrul Apărării Naţionale a reluat şi discuţia despre stagiului militar obligatoriu şi a spus că nu s-a discutat în Guvern sau la nivel politic şi este puţin probabil să se întâmple în acest moment. „Am văzut că s-a rulat foarte mult această informaţie referitoare la stagiul militar. Unii au înţeles-o exact cum am declarat, alţii au dorit să dea nişte tuşe la declaraţia mea, dându-i o altă tentă. Haideţi să explicăm cât se poate de clar. Este puţin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, în acest moment, din varii motive. Am spus ieri  că stagiul militar obligatoriu nu este anulat, ci doar suspendat. Aceasta este legea şi aici ne aflăm. Aşa cum am spus, nu ne gândim la reluarea stagiului militar obligatoriu, nu facem asta, în guvern nu s-a discutat, nu s-a discutat la nivel politic nicăieri“, a declarat Mihai Fifor.