Calea de rulare a tramvaiului spre Cernele va fi modernizată

0
425

Proiectarea pentru calea de rulare a tramvaiului, capătul spre Cernele, a fost scoasă la licitaţie, urmând să fie adjudecată săptămâna viitoare. După cele trei luni în care proiectantul câştigător va efectua documentaţia, autorităţile locale se pot gândi la modernizarea efectivă a căii de rulare şi a reţelei de alimentare electrică a tramvaiului.

La mijlocul săptămânii trecute, autorităţile au scos la licitaţie serviciile de proiectare pentru reabilitarea căii de rulare a tramvaiului, pe segmentul Calea Severinului – Cernele de Sus. Marţea viitoare, vor fi deschise ofertele ce vor fi depuse în această perioadă. Criteriul stabilit de reprezentanţii primăriei este preţul cel mai scăzut, altfel spus firma care va veni cu un cost mai redus pentru realizarea întregii documentaţii tehnice îşi va adjudeca acest contract de achiziţii. Printre alte condiţii, ofertanţilor li s-a cerut să demontreze că stau bine din punct de vedere financiar – şi-au plătit taxele şi impozitele la zi, şi că deţin o experienţă în acest sens – au exercitat lucrări asemănătoare în ultimii trei ani.

98.000 de lei, costurile serviciilor de proiectare

Serviciile de proiectare pentru reabilitatea căii de rulare a tramvaiului au fost estimate de primărie la suma de 98.640 de lei. Documentaţia care urmează să fie întocmită se referă la obţinerea avizelor şi acordurilor necesare pentru începerea lucrării, dar şi la realizarea unor studii de specialitate, printre care un studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză tehnică şi DALI. Firma de proiectare care îşi va adjudeca licitaţia va trebui să pună întreaga documentaţie la dispoziţia municipalităţii într-un interval de trei luni, termen stipulat şi el în caietul de sarcini al achiziţiei de servicii.

O modernizare în două etape

Pe baza acestei documentaţii, autorităţile vor încerca să reabiliteze calea de rulare a tramvaiului, pe segmentul Calea Serverinului – Cernele de Sus, un capăt al infrastructurii ce a rămas neamenajat şi care pune destul de multe probleme în deplasarea tramvaielor. Autorităţile şi-au propus ca lucrarea să se realizeze în două etape ce vor cuprinde două categorii distincte de lucrări. Astfel, într-o primă fază se va interveni la calea de rulare propriu-zisă, care va fi complet modernizată, cu tot cu aparate de cale şi staţiile pentru călători care se găsesc pe această linie. În cea de-a doua etapă, se va moderniza partea aeriană a traseului, cu reţeaua de contact şi reţeaua electrică de alimentare a tramvaiului.

Investiţia ar putea fi realizată cu fonduri UE

În ceea ce priveşte fondurile din care se va efectua lucrarea de modernizare a căii de rulare a tramvaiului, autorităţile nu au precizat de unde vor proveni acestea. În schimb, se cunoaşte faptul că municipalitatea craioveană a mai reabilitat un alt segment la această cale de rulare, în anii trecuţi, şi au folosit atunci fonduri europene pentru lucrare. Este foarte posibil, şi chiar se menţionează în tema de proiectare a licitaţiei, ca să se meargă pe aceeaşi oportunitate a fondurilor europene, mai ales că există deschisă o axă de finanţare pe POR (n.r. Programul Operaţional Regional), în acest domeniu.