Cine le dă aripi alb-albaştrilor?

0
485

Fostă vicecampioană a Germaniei, echipa saxonă a celebrului brand de energizante Red Bull a evoluat anul trecut în grupele Champions League, apoi a fost sfert-finalistă în Europa League şi are în lot 3 jucători care au evoluat la Cupa Mondială

Dintre capii de serie pe care-i putea întâlni Universitatea Craiova erau câţiva în faţa cărora are şanse minuscule de calificare, iar unul dintre aceştia este formaţia germană RB Leipzig. Deşi numele şi istoria nu se compară cu cele ale lui AC Milan, adversarul Ştiinţei de anul trecut, forţa echipei din Saxonia este superioară celei a „Diavolilor” de pe San Siro. Dacă Milan era o echipă nouă acum un an, încă neînchegată, în care se investiseră 200 de milioane de euro, dar nejustificat, după cum s-a şi văzut ulterior, Leipzig este o formaţie mai puternică, mai omogenă şi care a demonstrat anul trecut că se poate bate de la egal la egal cu granzii Europei. În turul anterior, RB Leipzig a eliminat formaţia suedeză Hacken, după 4-0 în Germania şi 1-1 în deplasare. Universitatea are deja 4 meciuri oficiale, dar nu a câştigat niciunul, în timp ce Leipzig, care începe Bundesliga pe 26 august, în deplasarea cu Dortmund, are 2 meciuri oficiale, cele din dubla cu Hacken. În ultimul amical, care a încheiat stagiul de pregătire din Austria, Leipzig a fost învinsă cu 3-0 de englezii de la Huddersfield. Peste 10.000 de bilete au fost vândute deja până ieri dimineaţă, iar fanii Craiovei, care vor fi în număr de aproximativ 300 pe RB Arena, îşi pot achiziţiona bilete de la stadion, la preţul de 10 euro. Se anunţă 30 de grade la ora meciului şi sunt posibile chiar averse cu tunete şi fulgere. În România,  meciul va fi transmis de TVR 1, ora 19.30, în timp ce nemţii îl transmit pe platforma stream DAZN, în sistem pay per view.

RB Leipzig, fără istorie, dar cu mulţi bani

Concernul Red Bull deţine formaţia din fosta Germanie de Est, ai cărei jucători sunt cotaţi în total la 300 de milioane de euro, practic de 20 de ori mai mult decât ar valora, conform transfermarkt, lotul Universităţii Craiova. Echipa a luat naştere la iniţiativa celebrului brand de băuturi energizante, care deţine şi alte echipe din lume, RedBull Salzburg în Austria, New York Red Bulls în SUA, Red Bull Brasil în Brazilia şi Red Bull Ghana. RB Leipzig s-a format luând locul din Liga a V-a al formaţiei SSV Markanstadt, un club mic dintr-un sat aflat la 13 kilometri de Leipzig, din start intenţia fiind de a ajunge în topul fotbalului german. Denumirea de fapt a echipei este Rasenballsport Leipzig şi a fost aleasă pentru că în Germania sunt interzise numele comerciale ale echipelor. RB Leipzig a promovat an de an şi din 2016 evoluează în Bundesliga. La prima participare, formaţia din fosta Germanie de Est a devenit vicecampioană, terminând campionatul după Bayern Munchen. A început sezonul respectiv cu 13 meciuri fără înfrângere, aceasta fiind cea mai lungă serie fără eşec a unei formaţii nou-promovate în Bundesliga.  Leipzig a avut un parcurs impresionat în cupele europene anul trecut, terminând pe locul 3 grupa de Champions League şi ajungând apoi în sferturile de finală ale Europa League. Vorbim despre o formaţie care are o istorie de numai 9 ani, care a pornit din Liga a V-a şi este deja un colos pe plan european. Este una dintre cele mai dispreţuite echipe din Germania, tocmai din cauza implicării celebrului concern care deţine mai multe cluburi în lume, fanii neagreând aceste echipe „comerciale” sau „artificiale”. De altfel, galeria Borussiei Dortmund a refuzat prima deplasare la Leipzig, fanii lui Dinamo Dresda au aruncat la meciul direct un cap de taur pe teren. La Koln, fanii gazdelor au blocat timp de 15 minute autocarul lui RB. Cluburile de tradiţie din Leipzig sunt Chemie, dar mai ales Lokomotive Leipzig, aceasta din urmă fiind înfiinţată în 1893 şi a disputat finala Cupei Cupelor în 1988, contra lui Ajax.

Werner, Forsberg şi Poulsen au fost în Rusia, ultimii doi au şi marcat

Trei dintre jucătorii echipei antrenate de Ralf Rangnik au evoluat la Cupa Mondială din Rusia şi nu au fost acolo doar să bifeze competiţia. Golgheterul lui Leipzig, Timo Werner, a fost centrul atacant al Mannschaft, el fiind cotat la 60 de milioane de euro, la doar 23 de ani având oferte din Premier League, de la Manchester United şi Chelsea. Talentatul vârf a fost principalul marcator al nemţilor în sezonul trecut european, iar în cele două sezoane din Bundesliga a reuşit nu mai puţin de 47 de goluri şi 25 de pase decisive. Emil Forsberg a rămas vedeta Suediei după retragerea de la naţională a lui Zlatan Ibrahimovic, el marcând şi golul calificării nordicilor în sferturile Mondialului, în meciul din optimi cu Elveţia. Decarul este cotat la 25 de milioane de euro, dar germanii nu sunt dispuşi să se despartă de el pentru mai puţin de dublul acestei sume. El a rămas în ţara natală, după ce Leipzig a jucat returul cu suedezii de la Hacken, deoarece soţia a urma să nască. De marţi, fotbalistul de 26 de ani are o fetiţă, Florence. În timp ce aştepta momentul, suedezul a avut alături un preparator fizic delegat de club pentru a-l menţine în formă pe mijlocaş.

Un alt fotbalist care s-a remarcat la turneul final din Rusia este danezul Yusuf Poulsen, un jucător de bandă extraordinar, care a şi marcat pentru Danemarca în victoria cu 1-0 în faţa Peru. Poulsen a fost adversar direct cu Bancu şi în meciul de la Copenhaga, Dnemarca – România 1-1. „Taurii roşii”, aşa cum sunt porecliţi jucătorii lui Leipzig, au mulţi alţi jucători de valoare în lot, precum francezii Upamecano, Augustin, Mukiele şi Konate, austriecii Sabitzer şi Laimer, slovenul Kampl, portughezul Bruma, brazilianul Cunha, argentinianul Saracchi, maghiarii Gulacsi şi Orban sau nemţii Halstenberg şi Klosterman. Perechea ofensivă Werner-Augustin este comparată deja cu celebrul cuplu de atacani uruguayeni Cavani-Suarez. Nemţii au vândut recent un jucător, pe guinezul Naby Keita, la Liverpool, pentru nu mai puţin de 55 de milioane de euro, asigurându-şi practic bugetul de achiziţii pentru vara aceasta. RB Leipzig a cheltuit 45 de milioane de euro, iar campania de mercato nu s-a încheiat. Recent, nemţii au oferit 25 de milioane de euro pentru Ademola Lookman, un atacant de 20 de ani de la Everton. Conducătorii clubului german preconizează o creştere continuă în următorii ani pentru formaţia saxonă, iar în acest sens s-au înţeles deja cu cel mai promiţător tânăr antrenor german, Julian Nagelsman, cel care la numai 31 de ani are o cotă extraordinară după parcursul cu Hoffenheim, el fiind inclusiv pe lista lui Real Madrid, după demisia lui Zidane.

Tradiţie nefastă cu nemţii pentru Ştiinţa

Misiunea Ştiinţei se anunţă aproape una imposibilă, oricât de optimişti ar fi suporterii, deşi nu prea mai este loc de optimism după startul ratat de sezon al alb-albaştrilor. Nici tradiţia nu le este favorabilă juveţilor. În cinci dueluri cu formaţiile germane în cupele europene, Universitatea şi-a adjudecat una singură. Singurul succes a fost celebrul sfert de finală al Cupei UEFA, cu FC Kaiserslautern, al Craiovei Maxima, în 1983, după 2-3 în deplasare (goluri Geolgău şi Crişan), alb-albaştrii calificându-se în retur datorită golului lui Nicolae Negrilă (1-0). Primul adversar din Germania a fost Fortuna Dusseldorf, în primul tur al Cupei Cupelor, ediţia 1978-1979, nemţii câştigând cu 4-3 în Bănie (goluri: Cămătaru 2 şi Crişan), iar în retur a fost 1-1 (gol Mitică Marcu). Apoi, în sezonul următor al aceleiaşi competiţii, după ce o eliminase pe celebra Leeds United, Ştiinţa a pierdut în turul al treilea în faţa Borussiei Monchengladbach, pregătită de Jupp Heynckes, 0-2 în Germania şi 1-0 pe „Central” (gol Irimescu). A urmat apoi pentru marea echipă a Craiovei sfertul de finală din Cupa Campionilor Europeni, cu Bayern Munchen, care s-a impus în Bănie cu 2-0 prin golurile celebrilor Breitner şi Rummenigge, iar în retur a fost 1-1, Uli Hoenes deschizând scorul, iar Geolgău a egalat. În 1990, în turul secund al Cupei UEFA, Universitatea pierdea de două ori în faţa Borussiei Dortmund, 0-3 în Bănie şi 0-1 pe Westfalen, actualul Signal Iduna Park. Craiova a mai întâlnit o formaţie germană, dar în Cupa Intertoto, pe Karsruhe, pierzând cu 1-0 unica dispută, din Germania.

 

Devis Mangia: „Sunt sincer şi spun că şi dacă aveam echipa completă şi dacă era la sută la sută din capacitate, în formă maximă, tot era un meci extrem de dificil. În condiţiile de acum, e clar că va fi şi mai greu. Leipzig este una dintre cele mai bune echipe din Germania şi toţi ştim că este o diferenţă evidentă între fotbalul din România şi cel nemţesc. Dar asta nu înseamnă că nu vom da totul pe teren, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a onora culorile Universităţii Craiova”.

Alexandru Mitriţă: „Va fi un meci extrem de greu, va trebui să stăm bine în teren, fiindcă au jucători foarte valoroşi, cu cotă foarte bună, trebuie să facem un meci foarte bun. Pe teren avem şansa noastră şi vom lupta pentru ea

Nicuşor Bancu: „Sperăm să ieşim din pasa proastă. În Europa sunt alte meciuri, poate că va fi o concentrare mai mare a noastră, încercăm să ieşim cu capul sus din această dublă şi dacă se poate chiar să obţinem calificarea

Florin Gardoş: „Întâlnim o echipă extrem de puternică, una care a avut un parcurs foarte bun anul trecut atât în Champions League, cât şi în Europa League. Avem şanse mici, maxim 20%, dar vom încerca să arătăm cât mai bine