Ministrul Educaţiei a premiat instituţiile de învăţământ preuniversitar – “Şcoală Europeană”. În Dolj sunt nouă astfel de unităţi

0
163
Ieri, 8 iunie, cele 90 de școli care au fost câștigătoare ale Competiției Naționale „Şcoală Europeană” au fost premiate  de către ministrul Educației, potrivit unui comunicat al ministerului. Competiția a fost întreruptă timp de doi ani, din cauza pandemiei de Covid-19, și a fost reluată în primăvara acestui an școlar. Printre cele premiate au fost şi nouă unităţi de învăţământ preuniversitar din Dolj.
La ediţia curentă s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de județe și din Municipiul București. „Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituţiei. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ.”, precizează Ministerul Educaţiei. În funcţie de judeţele de provenienţă, se înregistrează următoarea distribuţie a celor 90 de şcoli câştigătoare: Bucureşti – 11, Suceava şi Dolj – câte 9, Iaşi – 6, Gorj – 5, Cluj, Timiş, Bihor şi Vaslui – câte 4, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova – câte 3, Botoşani, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ – câte 2, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna şi Olt – câte una, conform comunicatului.

Pe primele 5 locuri s-au clasat Școala Gimnazială „George Vâlsan” din Amara (196 de puncte), Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia (195 de puncte), Școala Gimnazială nr. 10 Suceava (193 de puncte), Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret (191 de puncte) și Școala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui (190 de puncte).

Criteriile de evaluare

  1. coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a unității şcolare,
  2. integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii;
  3. performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor;
  4. asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație;
  5. continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene;
  6. strategie şi modalităţi de implementare și evaluare;
  7. strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor);
  8. dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană;
  9. calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2019-2022, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

  • La eveniment au mai fost prezenți Monica Cristina Anisie, președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, secretarii de stat Antoneta-Georgina Bolchiș, Sorin Ion, Ionel Florian Lixandru și subsecretarul de stat Cătălin Mihai Micu (Ministerul Educației).  În acest an, nouă unităţi de învăţământ preuniversitar din  Dolj au obţinut titlul de “Şcoală Europeană”:Liceul Tehnologic ”Horia Vintilă” Segarcea; Școala Gimnazială ”Gh. Bibescu” Craiova; Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova; Liceul ”Traian Vuia” Craiova; Liceul de Industrie Alimentară Craiova; Colegiul Economic ”Gh. Chițu” Craiova; Colegiul ”Ștefan Odobleja” Craiova; Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” Craiova; Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Craiova.