Tentativă de agresiune fizică împotriva președintelui Macron în cursul unei vizite de lucru

0
330

În Franţa, președintele Emmanuel Macron, pentru prima dată de cînd își exercită funcţia supremă în stat, a fost victima unei tentative de agresiune fizică.  Seful statului francez s-a aflat marţi 8 iunie, într-o vizită de teren în regiunea Drôme, cînd un individ a încercat să-l pălmuiască.

Din anturajul președintelui se vorbește despre „o tentativă de pălmuire”, condamnată imediat de întreaga clasă politică franceză. Emmanuel Macron se afla în localitatea Tain-l’Hermitage pentru discuţii cu profesioniști din domeniul restauraţiei și al gastronomiei, și s-a apropiat de un grup de persoane aflate în spatele unor bariere pentru a le saluta. Atunci s-a produs gestul agresiv, comis de un individ care ar fi proferat, scrie Agenţia France Presse, un slogan regalist. Două persoane, printre care autorul tentativei de pălmuire a președintelui (Damien T. şi Arthur C.), au fost arestate.

Din vara anului 2017 încoace, de cînd a devenit președinte, Emmanuel Macron a mai fost confruntat cu situaţii agresive dar la nivel verbal. De mai multe ori, în cursul vizitelor sale, a fost huiduit de diverși indivizi. În 2018, l-au huduit și l-au insultat cu mare virulenţă mai mulţi manifestanţi purtînd veste galbene.

„A-l pălmui pe președinte înseamnă a pălmui Republica. Intolerabil, inacceptabil”. Iată doar una din numeroasele reacţii venite dinspre sfera politică, ea îi aparţine unui lider al partidului Republicanii, Damien Abad, și sintetizează de fapt ceea ce gîndesc toţi responsabilii politici republicani. Parchetul a anunţat că persoana care a încercat să-l pălmuiască pe preşedinte este un tânăr de 28 de ani fără cazier.

Cred că ar fi hazardat să i se acorde acestui gest agresiv semnificaţii prea adînci, el nu este reprezentativ pentru Franţa iar societatea franceză nu se află într-o situaţie pre-insurecţională. Există tensiuni, evident, mai ales că pandemia i-a fragilizat pe mulţi francezi atît profesional cît și psihic. Un lider politic, chiar cînd este foarte popular, tot se poate confrunta cu acte de demenţă izolate. Dar președintele francez este în general bine protejat, ceea ce s-a văzut și în cursul incidentului de marţi 8 iunie. Toate serviciile de securitate însă știu că nu pot pretinde eliminarea tuturor riscurilor, cînd e vorba de un președinte „risc zero” nu există.