Concert pentru flaut de Mozart

0
226

Vineri, 11 iunie, ora 19:00, la Filarmonica „Oltenia” Craiova va avea loc un concert de flaut,  din creaţia lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta dirijorului RADU ZAHARIA. La flaut va cânta CĂTĂLIN OPRIŢOIU, reprezentant valoros al şcolii moderne de interpretare. Seara se va deschide cu uvertura „Hebridele” de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi se va încheia cu celebra Simfonie nr. 5 de Ludwig van Beethoven.

 În program:

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Uvertura „Hebridele”, op. 26

Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 2 în Re major pentru flaut și orchestră, K. 314

Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 5 în Do minor, op. 67

RADU  ZAHARIA

După debutul alături de Filarmonica de Stat Arad, cu Simfonia nr. 2 „Lobgesang” de F. Mendelssohn-Bartholdy, a urmat debutul alături de Filarmonica „Banatul” din Timișoara, cu program vocal-simfonic. În paralel, Radu Zaharia și-a dedicat eforturile formării noilor generații de muzicieni, servind ca dirijor al orchestrelor simfonice ale Colegiului de Arte „Ion Vidu” din Timișoara, pe care le-a perfecționat în asemenea manieră încât au ajuns să abordeze opusuri precum Simfonia nr. 9 de A. Dvořák și „Carmina Burana” de C. Orff. De asemenea, ca dirijor al Orchestrei Simfonice Timișoara precum și a Orchestrei Academice de Tineret Timișoara, a prezentat programe clasice, de promenadă și chiar și musical-uri în Timișoara, Reșița sau Drobeta-Turnu Severin. Atenția sa s-a extins și asupra unor proiecte contemporane, aflându-se la pupitrul Orchestrei „Tymes” încă de la înființarea acesteia, alături de care a susținut concerte în cadre neconvenționale, precum și concerte alături de formații rock.

CĂTĂLIN  OPRIȚOIU

Apreciat drept reprezentant valoros al şcolii moderne de interpretare, flautistul Cătălin Opriţoiu a susținut numeroase recitaluri camerale și a participat la proiecte de orientare clasică sau contemporană împreună cu ansambluri din cele mai diverse. El a fost, de asemenea, solist concertist pe scene cunoscute din mari centre culturale europene (Elveţia, Spania, Germania, Franţa, Italia, Austria), dar și în Japonia (Tokio Suntory Hall, alături de celebra soprană Sumi Jo), concerte în care a colaborat cu dirijori prestigioși, printre care Seiji Ozawa, Denno Foster, Octav Calleya, Atsushi Nukii, Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbrăveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal. Dedicat în egală măsură și activității didactice, Cătălin Opriţoiu este Lector univ. dr. la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică București. A fost prim-flautist al orchestrei filarmonice „George Enescu”, în prezent fiind solist al Orchestrei Simfonice București.