Penultimul concert al „Friendship Season”: Prietenie şi muzică din Luxemburg şi Olanda

0
407

Filarmonica logo_Friendship SeasonStagiunea 2016-2017, în care Filarmonica „Oltenia” transpune, prin intermediul muzicii, o nouă poveste, a prieteniei, pe care a numit-o, simplu, „Friendship Season – it never gets old”, se apropie de final. Timp de aproape opt luni, pe scena instituţiei au urcat prieteni muzicieni, concertele având un plus de încărcătură emoţională, datorită legăturii speciale, de dincolo de scenă, dintre protagonişti. Penultimul concert din cadrul acestei stagiuni are loc astă-seară, de la ora 19.00, şi aduce în faţa publicului invitaţi din Luxemburg – dirijorul Carlo Jans şi din Olanda – violoncelistul de origine română Mirel Iancovici şi un repertoriu romantic, cu lucrări de Camille Saint-Saens, Edward Elgar şi Ludwig van Beethoven.

«„Stagiunea Prieteniei” se apropie de final, după un regal oferit melomanilor olteni, cu lucrări simfonice pentru toate gusturile muzicale. Artiştii invitaţi pe scena Filarmonicii „Oltenia” sunt români stabiliţi în străinătate, de talie internaţională, mulţi dintre ei însoţiţi de prieteni pe linie muzicală, din ţările de adopţie. Invitaţii acestei săptămâni, penultima din „Friendship Season”, vin din Luxemburg şi din Olanda», precizează reprezentanţii Filarmonicii „Oltenia”.

Filarmonica afisCarlo Jans s-a perfecţionat la Conservatoire Royal de Liege (Belgia) – Diplome Superieur de flute şi la Conservatorul Regal din Maastricht (Olanda) – Soloist Diploma. Timp de doi ani, a urmat un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Muzică din Koln (Germania), studiile doctorale finalizându-le la Academia de Muzică din Lodz (Polonia). Dirijatul de orchestră l-a studiat cu Jan Stulen şi Jean-Philippe Rieu, la Academia Regală de Muzică din Maastricht (Conducting Diploma with Honours), urmând şi un curs postuniversitar la Zuid Nederlandse Hogeschool voor Muziek.

Din 1984, Carlo Jans predă flaut şi muzică de cameră la Conservatorul din Luxemburg, din 1999 coordonând şi dirijând orchestrele instituţiei. Din 1997 este profesor-invitat la Academia de Muzică din Riga (Letonia). A fost invitat să susţină cursuri de măiestrie în Olanda, Belgia, Germania, Republica Cehă, Polonia, Franţa, Letonia, Grecia şi S.U.A. Din 2009 este membru al orchestrei „Solistes Européens” – Luxembourg”. În paralel cu activitatea sa pedagogică a parcurs şi o carieră internaţională de solist şi dirijor. Discografia sa (peste 34 de CD-uri) a beneficiat de cronici elogioase în presa internaţională.

Născut în 1951, Mirel Iancovici este violoncelist, profesor, compozitor, aranjor şi dirijor. După finalizarea studiilor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Serafim Antropov) şi a cursurilor de perfecţionare cu Radu Aldulescu şi Paul Tortelier, a câştigat numeroase concursuri internaţionale importante, printre care „Gaspar Cassado” – Florenţa, Italia (Premiul I), Imperial Tobacco Cello Competition – Bristol, Anglia (Premiul I şi Medalia de Aur), Centenarul „Pablo Casals” – Barcelona, Spania (Premiul I). De-a lungul timpului, a susţinut o intensă activitate concertistică în Europa, S.U.A. şi Orientul Îndepărtat şi a realizat înregistrări pentru radio şi televiziune. Actualmente predă violoncelul la Conservatorul din Maastricht şi la Conservatorul Fontys din Tilburg (Olanda).

Repertoriul abordat în concertul de astă-seară include compoziţiile Baccanale din opera „Samson şi Dalila” de Camille Saint-Saens, Concertul în Mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 85 de Edward Elgar şi Simfonia nr. 2 în Re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven. Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţurile de 30 lei, 20 lei (pensionari) şi 15 lei (elevi, studenţi).

Filarmonica final„Friendship Season – it never gets old” se va încheia vineri, 16 iunie, cu un concert simfonic care îl va readuce la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii craiovene pe Gian Luigi Zampieri (Italia). Solişti invitaţi sunt Andreea Chira – o tânără naistă născută în Bucureşti, cunoscută pentru colaborările sale cu orchestrele de tineret, dar şi graţie concertelor susţinute peste hotare, în Austria având o activitate extrem de extinsă, şi Adrian Gaşpar – pianist româno-austriac, compozitor şi arrangeur, activ în domeniile jazz, clasic, gypsy şi world music (pian). Programul va cuprinde lucrări de Carl Stamitz, J.S. Bach, Ennio Morricone, Astor Piazzolla ş.a., dar şi compoziţii româneşti de Grigoraş Dinicu – „Hora mărţişorului”, „Hora staccato”. De asemenea, publicul va putea asculta o creaţie de Adrian Gaşpar: Concertino pentru nai, pian şi orchestră.