ABA Jiu, primele acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Dunării

0
84

zi dunareAdministraţia Bazinală de Apă Jiu a demarat, ieri, seria activităţilor dedicate sărbătoririi Zilei Internaţionale a Dunării. Tema propusă pentru acest an este “Fii activ!”, având în vedere că implicarea activă şi protejarea resurselor de apă conduc la dezvoltarea economică şi socială a regiunii dunărene.

Prima acţiune de conştientizare şi educare în şcoli, susţinută de specialiştii ABA Jiu, s-a desfăşurat la clasa a IV-a B a Şcolii nr. 12 “Decebal” din Craiova. În cadrul unei lecţii deschise, elevii au putut învăţa de la specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu amănunte despre bătrânul fluviu şi cât de important este acesta pentru statele riverane. Şcolarii au dat dovadă de pricepere şi maturitate în momentul în care li s-a explicat despre lucrurile bune şi cele mai puţin neplăcute aduse de acest mare fluviu. Astfel, au fost informaţi cu privire la datele principale ale Dunării, de unde izvorăşte, prin câte ţări trece şi câte capitale traversează. Totodată, micuţii au aflat că fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la vest la est, că are un debit mediu de 7.130 metri cubi pe secundă, lucru ce-l face să fie al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului.

Specialiştii ABA Jiu au explicat elevilor ce este Comisia Internaţională pentru Protecţia fluviului Dunărea, de ce aceasta organizează o dată la şase ani Expediţia Internaţională a Dunării şi care sunt efectele economice şi culturale oferite. Prin răspunsurile primite la întrebări, şcolarii au înţeles că Dunărea nu este doar o apă curgătoare, ci şi o punte de legătură economică şi culturală între ţările pe care aceasta le traversează şi nu numai. Au înţeles cât de important este ca acest fluviu să fie preţuit protejându-l.

Totodată, elevii clasei a IV-a au participat şi la un minicross pe terenul de sport al şcolii; dedicat bătrânului fluviu, la sfârşitul căruia au fost răsplătiţi cu o plăsuţă fiecare, un orar şi stikere.

Ziua Dunării, pe 29 iunie

  Pe  29 iunie a.c., ţările din bazinul fluviului Dunărea, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Fluviul Dunărea (ICPDR), vor sărbători  Ziua Dunării. În acest an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu  Apele Române au declarat luna Iunie, “Luna Dunării”. Astfel, acţiunea amintită face parte dintr-o listă de mai multe evenimente pe care ABA Jiu le va avea în luna Iunie, atât în unităţile de învăţământ din judeţele Dolj şi Mehedinţi, cât şi în alte locaţii: Grădina Botanică din Craiova, sediul SGA Mehedinţi, Laboratoarele calităţii apelor ale instituţiei şi malul fluviului la Bechet.