12 proiecte-pilot pentru „specializare inteligentă”

0
256
Ieri, Comisia Europeană a prezentat primele rezultate ale unei inițiative lansate în urmă cu un an pentru a sprijini 12 regiuni ale UE și două state membre în tranziția industrială. Acestea i-au solicitat Comisiei sprijinul și expertiza pentru a realiza tranziția industrială și a elabora strategii de dezvoltare pe baza domeniilor în care acestea prezintă o forță concurențială – așa-numita „specializare inteligentă” a acestora.
Pe parcursul anului trecut, experți ai Comisiei au purtat discuții cu autoritățile naționale și regionale și au identificat obstacolele care îngreunează crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Primele etape ale acestei inițiative constau în lansarea a 12 proiecte-pilot, câte unul pe regiune sau stat membru, al căror obiectiv este eliminarea obstacolelor specifice din calea tranziției industriale. Fiecare program prezentat ieri va primi un grant UE în valoare de 300.000 euro. Pe baza primelor rezultate ale acestei inițiative, invit toate regiunile să reproducă experiența în viitorAcestea ar trebui să identifice deficiențele care trebuie remediate, precum și atuurile care trebuie valorificate pentru a se conecta la lanțul de valori în economia noastră globalizată. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, regiunile și statele respective vor avea acces la fonduri de coeziune în valoare de peste 90 de miliarde euro pentru cercetare, inovare și pentru întreprinderile mici și mijlocii în cadrul următorului buget pe termen lung al UE.”, a declarat Corina Creţu, Comisarul pentru politica regională.

„Consolidarea inovării în regiunile UE”
Cele 12 regiuni și state membre au multe puncte în comun. Au pierdut locuri de muncă în sectorul industrial în ultimii 15 de ani, dar au atuuri de care pot să profite, precum și voința de a-și transforma propria economie. În iulie 2017, Comisia a prezentat o comunicare privind „Consolidarea inovării în regiunile UE” și a lansat două inițiative: una privind tranziția industrială, ale cărei rezultate sunt prezentate astăzi, și una privind stabilirea parteneriatului interregional pentru inovare, ale cărei rezultate au fost prezentate în decembrie 2017.
Este vorba despre următoarele regiuni : Cantabria, Spania; Centre-Val de Loire,;Grand Est; Hauts-de-France; Lituania – în cazul acesta grantul UE va contribui la introducerea unei foi de parcurs privind economia circulară în întreaga industrie lituaniană;  Finlanda de nord-est; Zona Metropolitană Manchester, Regatul Unit – aici, regiunea va utiliza grantul UE pentru a dezvolta și a testa o „Cartă a locurilor de muncă avantajoase”, cu scopul de a îmbunătăți competențele, calitatea locurilor de muncă, productivitatea și salariile în întreprinderile locale; Suedia de Centru-Nord; Piemonte – Italia; Saxonia – Germania; Slovenia; Valonia – Belgia.