Cartierul de locuințe, la distanță de un vot

0
71

Consilierii municipali votează, în ședința de astăzi, contractul pentru concesionarea terenului de pe strada „Caracal” către firma cu capital chinez care urmează să construiască primul cartier de locuințe cu plată. Chinezii trebuie să construiască 1.800 de locuințe în timp de doi ani, pe care pot să le vândă pe piață, dar la un preț care să nu fie mai mare de 400 de euro pe metru pătrat.

Firma se numește Shandong Ningjian Construction Group Investment și a fost înregistrată în anul 2013. Potrivit datelor din contractul de concesiune, societatea deține capital chinez și are sediul pe strada „Săvinești” din Craiova, fiind reprezentată de Du Yanming, cel care este împuternicit să semneze contractul de concesiune cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, dacă aleșii locali vor vota, în ședința de astăzi, proiectul de hotărâre privind încheierea acestui contract de concesiune.

Cum au ajuns chinezii pe „Caracal”

La sfârșitul lunii martie, Primăria Craiova a scos pentru prima dată la licitație concesiunea terenului de pe „Caracal”. S-a prezentat o singură firmă – aceeași, cea cu capital chinez. Dat fiind faptul că a fost singurul ofertant interesat, licitația nu a putut fi adjudecată. La începutul acestei luni, mai precis pe data de 6 mai, autoritățile locale au trecut la cea de-a doua procedură prevăzută de lege în acest caz, și anume la negocierea directă cu firma din China. Clauzele negociate au fost transcrise în contractul de concesiune care este supus astăzi votului aleșilor locali.

6,7 hectare cu 200.000 de euro pe an

Chinezii primesc în concesiune un teren de 6,7 hectare de teren, pe o perioadă de 49 de ani, pentru care trebuie să plătească o redevență de 1,15 lei pe metru pătrat pe lună, fără TVA. Contractul spune că banii, aproximativ 200.000 de euro pe an, vor fi achitați în două rate egale, stabilite la sfârșitul lunilor martie și septembrie, iar în cazul în care se nu se plătesc să se perceapă majorări de întârziere de 2%. Chinezii sunt obligați, tot prin contract, să nu schimbe destinația acestui teren, și anume să construiască numai și numai locuințe.

Locuințele trebuie să fie gata în doi ani

Pe terenul de pe „Caracal” vor fi ridicate 1.800 de locuințe în termen de doi ani. Autoritățile locale au dreptul, prin contract, să meargă și să verifice modul cum investitorul chinez lucrează acolo. Locuințele trebuie să aibă o estetică anume, să fie prevăzute cu partere comerciale și spații pentru grădiniță, supermarket, salon de înfrumusețare, sală de fitness, farmacie, cabinet stomatologic, trei cabinete de medicină de familie și un restaurant. Minicartierul trebuie să aibă locuri de parcare, dar și o piscină pe care o vor folosi proprietarii.

Preț de vânzare fix: 400 de euro pe metru pătrat

Locuințele vor fi scoase apoi la vânzare. Autoritățile locale au stabilit, prin contract, o clauză prin care îi obligă pe investitorii chinezi să vândă apartamentele la un preț care să nu depășească 400 de euro pe metru pătrat. Valoarea unei locuințe de pe „Caracal” nu trebuie să fie cu mult peste prețul pieței, adică în jur de 30.000 de euro pentru un apartament cu două camere. Tot în contractul de concesiune se precizează că persoanele care sunt înregistrate cu dosare pentru locuințe la Primăria Craiova vor avea prioritate la cumpărarea unei astfel de locuințe.