Atenţie la intoxicaţiile cu ciuperci!

0
281


Ţinând cont că în ultimele zile în mai multe localităţi din ţară s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci  culese din mediul natural – pădure, câmp, fâneţe sau teren infiltrat cu substanţe toxice. Potrivit statisticilor, una din trei persoane care mănâncă ciuperci otrăvitoare nu mai poate fi salvată de medici.

Pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăviri, Direcţia de Sănătate Publică Dolj atrage atenţia consumatorilor să nu cumpere ciuperci de la persoane care le vând în locuri neautorizate sau pe marginea drumului. Simptomele care anunţă intoxicaţia sunt greţurile şi vărsăturile, durerile abdominale şi transpiraţie abundentă.

Substanţele toxice nu pot fi eliminate prin preparare

Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură.

În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranţă că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor.

Substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic.

Urgenţă medicală majoră

Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, din cauza frecvenţei crescute a acestora în sezonul estival (mai ales în mediul rural), cât şi din cauza gravităţii lor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi cât şi la copii.

De obicei, primele simptome apar la câteva minute după ingestie sau după 3-6 ore şi chiar mai mult şi constă în dureri abdominale, greţuri şi vărsături, transpiraţie abundentă, furnicături ale extremităților, iar în formele grave – stare confuzională, halucinaţii, convulsii, comă.

  Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 sau prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.