Metoda „Accidentul” revine! / Tânără de 20 de ani reţinută pentru înşelăciuni prin telefon

0
539

O tânără de 20 de ani, din Piteşti, a ajuns în arestul IPJ Dolj, fiind bănuită de comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune prin metoda ”Accidentul”. Anchetatorii craioveni au stabilit că tânăra, în complicitate cu alte două persoane, un doljean internat în prezent la Spitalul Penitenciar Colibaşi şi un deţinut din acelaşi penitenciar, au înşelat trei craioveni cu peste 70.000 lei. Potrivit anchetatorilor, tânăra a sunat victimele, cerându-le să depună bani în conturi pentru că rudele lor suferiseră accidente grave şi aveau nevoie de bani. Oamenii legii atrag atenţia asupra acestei metode de înşelăciune, insistând ca cetăţenii să verifice informaţiile pe care le primesc la telefon şi să anunţe imediat Poliţia.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că, poliţiştii craioveni din cadrul Secţiei 3 Poliţie au descins, joi, în baza autorizaţiilor de percheziţii emise de magistraţi, şi cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Argeş – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Penitenciarul Colibaşi, în trei locaţii din judeţul Argeş, mai exact la Penitenciarul Colibaşi, la Spitalul Penitenciar Colibaşi, şi într-o locuinţă din municipiul Piteşti. În urma activităţilor specifice de investigare şi cercetare desfăşurate de poliţiştii craioveni împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au fost identificaţi Cosmin Dumitru, de 31 de ani, din Bucureşti, în prezent deţinut în Penitenciarul Colibaşi, Gabriel Ţaroneanu, de 32 de ani, din comuna Melineşti, judeţul Dolj, în prezent deţinut în Spitalul Penitenciar Colibaşi şi Ramona Badea, de 20 de ani, municipiul Piteşti. Din investigaţiile poliţiştilor, în sarcina celor trei suspecţi s-a reţinut săvârşirea a trei infracţiuni de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, prin metoda „Accidentul„ fapte comise în dauna părţilor vătămate Nicolae S., de 86 ani, Traian M., de 80 de ani şi Eufrosina V., de 77 ani, toţi din Craiova, în perioada 31 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, cu sume de 12.000, 27.000, respectiv 40.000 lei. „În baza probatoriului administrat în cauză tânăra de 20 de ani a fost reţinută, pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, fiind introdusă în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj. Poliţiştii craioveni continuă investigaţiile în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, în urma percheziţiilor fiind ridicate mai multe înscrisuri, cartele telefonice, dar şi telefoane mobile folosite la comiterea faptelor”, a precizat agent şef adjunct Amelia Barbu din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.

Recomandări preventive ale poliţiştilor

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj reamintesc tuturor cetăţenilor faptul că victimele acestui tip de infracţiuni sunt înclinate să reacţioneze emoţional, ceea ce este o greşeală. Întreaga tehnică prin care se realizează infracţiunea de înşelăciune prin intermediul telefonului se bazează pe „legenda” cu care victima este contactată – de obicei faptul că fiul sau fiica a suferit sau a comis un accident grav şi are nevoie de bani pentru a scăpa –, are menirea de a bloca emoţional partea vătămată, fiind vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei. Sub impactul evenimentului şi considerând în mod eronat că orice lucru poate fi realizat cu bani, victimele acceptă să transfere sume de bani în conturi, sau către persoane necunoscute, fără a mai verifica în vreun fel veridicitatea celor sesizate. Tocmai de aceea, primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Pentru a împiedica “documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: “Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini, mai precizează reprezentanţii IPJ Dolj.