Ambasadorul Cubei a lăudat locomotivele fabricate la Electroputere Craiova

0
451

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, ieri, vizita ambasadorului Republicii Cuba în România, Excelenţa Sa Nieves Iliana Hernandez Portales, prilej cu care i-a prezentat înaltului oaspete judeţul şi principalele linii strategice ale dezvoltării pentru următorii ani. Şeful administraţiei doljene i-a mărturisit diplomatului cubanez că, înainte de 1989, a avut ocazia să facă o călătorie în Cuba, dar planurile sale au fost anulate din motive personale, însă această ţară rămâne în continuare un loc pe care îşi doreşte foarte mult să-l viziteze. Ambasadorul Cubei a vorbit despre locomotivele făcute la Craiova, la Electroputere, importate la Havana, care funcţionează şi astăzi. Relaţiile economice ar fi o prioritate pentru Excelenţa Sa, dar şi cele culturale şi educaţionale sunt de  interes. 

Ambasadorul Cubei la Bucureşti a spus că este prima vizită pe care o face la Craiova şi că are deja impresia creionată că nu va fi ultima, fiind convinsă că pe viitor se va colabora foarte bine, mai ales pe linie economică.

La rândul său, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa a subliniat faptul că foarte multe lucruri s-au schimbat în România de la intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, iar judeţul Dolj este unul dintre judeţele care a absorbit cei mai mulţi bani de la UE, peste 600 de milioane de euro. „A fost o şansă pe care am fructificat-o cât am putut mai bine şi iată că, din acest punct de vedere, ne poziţionăm între primele judeţe din ţară la absorbţia fondurilor comunitare. Doljul este unul dintre cele mai mari judeţe a României. Sunt 111 localităţi şi peste 700.000 de locuitori şi cu o suprafaţă am cât Cipru. Suntem judeţ de frontieră. Şi avem Dunărea care ne desparte de Bulgaria. Fondurile europene ne-au permis, de exemplu, ca numai alimentările cu apă să ajungă de la 3 localităţi, câte erau iniţial racordate la reţelele de alimentare cu apă, la 104 în prezent. Alte proiecte în domeniul culturii, a turismului. Toate dintre muzeele noastre sunt reabilitate pe fonduri europene. Suntem proprietarii Aeroportului din Craiova, avem şi acum un proiect de 24 de milioane de euro, care se desfăşoară la Aeroport. De asemenea, suntem hotărâţi ca în actualul segment financiar, să obţinem sume importante, cu ajutorul cărora să rezolvăm câteva dintre problemele judeţului Dolj”, a prezentat judeţul preşedintele CJ Dolj.

Puntea dintre Cuba şi România trece prin judeţul Dolj

 Ion Prioteasa a vorbit şi de viitor, de modul în care vede domnia sa o colaborare cu una dintre cele mai frumoase ţări, Cuba. „Trebuie să găsim o punte. Din România către Cuba şi din Cuba către România, în ceea ce mă priveşte pe mine, sunt desigur, avocatul duzmneavoastră, pentru că am fost în tot timpul atras de Cuba. Un prieten sportiv spunea că cel mai frumos e în Cuba. De aceia, am vrut şi eu să mă duc, voluntar chiar, în Cuba, la trestia de zahăr. M-am înscris, a fost o selecţie naţională, dar nu am fost acceptat. Dar, oricum, eu intenţionez ca într-o zi o să ajung şi în Cuba”, a subliniat şeful administraţiei doljene.  Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, la întâlnirea cu ambasadorul Republicii Cuba în România, Excelenţa Sa Nieves Iliana Hernandez Portales, întâlnire desfăşurată în sala de şedinţe a instituţiei, au mai participat subprefectul judeţului Dolj, Simona Moise, şi directorul Direcţiei de Afaceri Europene a CJ, Ileana Măjină.

„Pe linie diplomatică şi politică, am atins un nivel foarte bun”

Ambasadorul Cubei la Bucureşti a ţinut să-i mulţumească preşedintelui CJ Dolj pentru cuvintele frumoase spuse despre Cuba şi despre relaţia dintre România şi Cuba. Excelenţa Sa Nieves Iliana Hernandez Portales  a precizat de la început care este obiectivul misiunii sale în România, şi anume, acela de a lucra la nivelul autorităţilor locale, fie că vorbim de primării sau de consilii judeţene, cu scopul de a dezvolta relaţiile dintre cele două state. „Am vizitat deja câteva judeţe, dar Doljul are o tradiţie de a fi vizitat de predecesori mei, în anii trecuţi. Şi înainte de 1989, în Craiova practic se muncea pentru Cuba, erau relaţii economice foarte intense. De aici au plecat, locomotive, vagoane şi pot să spun că materialul feroviar produs la Craiova încă mai funcţionează în Cuba, în ciuda atâtor ani care au trecut. Sigur că acum este important să lucrăm în domeniul schimburilor economice. Pe linie diplomatică şi politică, am atins un nivel foarte bun, ne sprijim reciproc în organizaţiile şi organismle internaţionale şi aspirăm ca şi relaţiile economice să ajungă la nivelul celor pe care le aveam acum 25 de ani.

„Am avut întâlnire cu două agenţii de turism”

Diplomatul cubanez a aprecizat ca foarte slabe relaţiile economice actuale. A vorbit de un nivel scăzut al importurilor şi exporturilor. Ţara noastră e cunoscută în Cuba prin anvelopele made în România şi cam atât. „Astăzi, schimburile economice sunt foarte scăzute. Dar şi importurile sunt foarte reduse. Din România se importă anvelope şi rulmenţi. Cuba a aprobat o nouă lege a investiţiilor străine şi prin aceasta încearcă să atagă investiţii străine în Cuba. Acum e important să facem cunoscută această lege a investiţiilor străine. Să o facem cunoscută în mediul de afaceri românesc. Când facem vizite în judeţe, luăm legătura şi cu Camerele de Comerţ. Am avut întâlnire cu două agenţii de turism care promovează ca destinaţie de vacanţă Cuba şi am căzut de acord asupra unor acţiuni simple, pentru început, pentru a sprijini acest domeniu şi să se poată promova turismul cubanez în Craiova şi în judeţ…”, susţine Excelenţa Sa.

„Mai este o perioadă destul de îndelungată până la normalizarea relaţiilor cu SUA”

Ambasadorul Cubei a vrut să explice şi situaţia actuală a Cubei, poziţia ei faţă de UE şi SUA. „Cuba a trecut la o resistematizare economică necesară pentru dezvoltarea economiei sale. Acest proces a început din 2011. De când am aprobat directivele resistematizării economice am adoptat măsuri, dar nu am reuşit să obţinem tot ceea ce ne-am propus. Cuba este lipsită încă de anumite elemente care sunt obligatorii în dezvoltarea economică : tehnologie, materie primă şi finanţarea anumitor investiţii economice. Mergem pe metoda realizării sustenabilităţii economice. Am colaborat mult cu UE, eram o ţară care fusese sancţionată cu o poziţie comună şi luna trecută, am reuşit să realizăm un acord în care se va semna şi se va finaliza în luna noiembrie. Prin acest acord cu UE vom colabora foarte bine, asta şi pentru că avem relaţii bilaterale foarte bune cu toate cele 28 de state membre ale Uniunii. Relaţiile cu SUA avansează de asemenea în procesul acesta de umanizare. S-au restabilit relaţiile diplomatice, dar mai este o perioadă destul de îndelungată până la normalizarea relaţiilor. Ca să ajungem la normalizarea relaţiilor mai lipsesc să fie rezolvate o serie de probleme importante cum ar retrocedare teritoriului ocupat de baza navală de la Guatemala sau indemnizarea Cubei pentru daunele provocate de blocadă”, a subliniat diplomatul cubanez, prezent la Craiova.