Nu mai e de glumă cu Inspecţia Muncii

0
283

Nu mai este un secret pentru nimeni că Inspetoratul Teritorial de Muncă Dolj îşi continuă, conform procedurilor legale, acţiunile de control şi verificare a legislaţiei în ceea ceea ce priveşte Securitatea şi Sănătatea în Muncă, respectiv Relaţiile de Muncă. Mai mult, astăzi ITM Dolj va organiza, de la ora 14:00, o sesiune de conştientizare a respectării legii, de către asngajatori, în ceea ce priveşte „protecţia muncii”. Şi, în plus, a fost făcut şi un bilanţ referitor la acţiunile de „rutină”, defalcate pe ultima săptămână luată în calcul.

Astăzi, la ora 14:00, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj vor începe lucrările unui simpozion, destinat conştientizării angajatorilor, în ceea ce priveşte folosirea echipamentelor de protecţie de către angajatori. Acţiunea este parte integrantă din Programul „Verificarea modului în care sunt aplicate şi respectate cerinţele minime de Securitate şi Sănătate în Muncă, pentru utilizarea, în muncă, de către lucrători, a echipamentelor de muncă în agricultură şi industria alimentară.” Este o acţiune amplă, care  face parte din „Programul cadru de acţiuni al ITM Dolj, pe 2015 ”, şi se referă la conştientizarea angajatorilor în ceea ce priveşte respctarea legislaţiei privitoare la folosirea echipamentului de lucru. De asemenea, urmează să fie stabilite şi măsurile care se impun atunci când nu sunt respectate reglementările legislative”, a precizat  Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj.

„Toate controalele şi verificările noastre vor urma legislaţia”

În altă ordine de idei, dar făcând parte din aceeaşi strategie de combatere şi prevenire a încălcării legislaţiei, înspectorii de muncă au efectuat mai multe acţiuni de verificre şi control. „În perioada 30 martie-3 aprilie, am verificat şi linia „Relaţii de Muncă”, Astfel, au fost verificaţi 38 de angajatori, iar pentru cei găsiţi în culpă am dispus 12 sancţiuni contravenţionle, valoarea amenzilor fiind de 59.000 de lei, 50.000 de lei fiind pentru munca „la negru”. Dar, dacă tot vorbim despre Securitate şi Sănătate în Muncă, putem afirma, cu date precise, că, în aceeaşi perioadă de referinţă amintită, am efectuat 18 acţiuni de control, în urma acestora dispunând amenzi contravenţionale înb cuantum de 24.000 de lei, două sistări de activitate şi 16 termene de remediere a deficienţelor constatate. Putem să spunem că au fost înregistrate şi trei evenimente, comunicate de către angajatori, care, în urma cercetărilor ce vor fi efectuate, pot sau nu să fie încadrate la „accidente de muncă”. Nu cred că mai este un secret pentru cineva dacă spun că toate controalele şi verificările noastre vor urma legislaţia ”, a mai precizat Cătălin Mohora.