Patronul SC Cavi, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare

0
336


Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL Craiova, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Luni, polițiștii craioveni au pus în executare mandatul emis pe numele său, l-au ridicat de la domiciliu și l-au introdus în arestul IPJ Dolj, de unde va ajunge în penitenciar pentru ispășirea pedepsei. Bărbatul a fost condamnat pentru evaziune fiscală de aproape 2,8 milioane lei, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă, prin firma pe care o administrează derulând contractele de modernizare a Gării Craiova şi reamenajare a Pieţei Gării.

După mai bine de trei ani de proces, Viorel Călin, administrator al SC Cavi Imexco SRL Craiova, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. Sentința, pronunțată pe fond pe 19 martie 2011 de Tribunalul Dolj, a rămas definitivă vineri, 4 aprilie a.c., când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul declarat de inculpat. Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că luni, 7 aprilie, polițiștii craioveni l-au ridicat pe bărbat de la domiciliu și l-au introdus în arestul IPJ Dolj, de unde va fi transferat în penitenciar.

Reamintim că, pe 14 decembrie 2010, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova dispuneau reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL Craiova, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă. Tribunalul Dolj a respins atunci solicitarea procurorilor de arestare preventivă a lui Călin, care a fost trimis în judecată, în stare de libertate, în aceeaşi lună. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Viorel Călin faptul că, în perioada 2005-2009 a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, în acest fel sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, impozit pe profit şi TVA. În plus, “în perioada 2008-2009, inculpatul, în aceeaşi calitate, a reţinut şi nu a virat cu intenţie în termenul legal la bugetul de stat impozite şi contribuţii reprezentând stopaj la sursă. De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Călin Viorel a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii mai multe contracte încheiate cu persoane fizice, pe care le-a semnat în calitate de beneficiar, deşi cunoştea că operaţiunile consemnate în acte nu reflectă realitatea”, comunicau procurorii la momentul respectiv. Mai precis, Viorel Călin a fost acuzat ca a produs o evaziune de aproape 2,8 milioane lei cu ocazia derulării a trei contracte, cele mai cunoscute dintre ele fiind modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării.

Viorel Călin a fost condamnat, pe 19 martie 2011, la Tribunalul Dolj, la trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus decăderea acestuia din dreptul de a fi administrator al unei societăţii comerciale, pe o perioadă de trei ani, iar până la achitarea sumelor datorate bugetului de stat, judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis menţinerea sechestrului instituit asupra bunurilor ce-i aparţin inculpatului. Bărbatul a formulat apel, respins, pe 4 iulie 2013 de Curtea de Apel Craiova.