Sas se mută pe şantier

0
247

După ce a declarat că nici în ruptul capului nu vrea să facă pe primarul, lucru cu care a rămas de fapt celebru, viceprimarul Teodor Sas şi-a descoperit, în sfârşit, o vocaţie nebănuită: dirigintele suprem de şantier. Ştie tot, vede tot, memorează tot, într-un cuvânt e prezent peste tot. Vizitele lui dese au, totuşi, avantajul că nu le lasă muncitorilor timp pentru bârfă şi odihnă.

Teodor Sas

Viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, şi-a propus să nu piardă nici o zi din viaţa şantierului de la kilometrul zero. Aşa se face că ieri, înainte să meargă la masa de prânz, a trecut din nou pe acolo şi a cerut să se întâlnească cu reprezentanţii presei. Primul lucru pe care l-a transmis a fost că… lucrările continuă. “Lucrările la pasaj au început de aproximativ două săptămâni şi, după cum se vede, continuă. Pe şantier sunt deja 100 de muncitori, 88 din partea constructorilor şi restul de la Compania de Apă Oltenia şi alţi furnizori de utilităţi”, a ţinut să precizeze Sas, plasat în raza unui gropi de dimensiuni apreciabile pe care un utilaj gigantic se pregătea să o atace. La câţiva metri distanţă, pentru că tot se apropia ora mesei, muncitorii o lăsaseră mai moale şi luau, la rândul lor, „cadre live” cu reporterii.

Şi, totuşi, unde ne e tramvaiul?

După ce s-a mirat că întreaga linie de tramvai din dreptul hotelului “Jiul” a fost deja scoasă, viceprimarul Sas a explicat că era normal să se întâmple aşa pentru că, pe locul vechiului ecartament, vor fi înfipţi pilonii pasajului. “A fost scoasă o foarte mare parte din linia de tramvai, pe lungimea căreia au început să se facă foraje. În total vor fi 160 de foraje pentru tot atâţia piloni care vor susţine podul. Deci e mult de lucru, gândiţi-vă numai că se sapă la o adâncime de 16 metri”, a conchis Sas, arătându-se oarecum mulţumit de ceea ce vedea în jurul său: pământ scormonit, liniile de tramvai demontate şi o mulţime de cabluri întinse, semne clare că şantierul avansează. Când va fi finalizat pasajul, în martie 2013, dacă se respectă termenii contractuali, tramvaiul va circula la înălţime, urcând pe pasaj pe rampa din dreptul Curţii de Apel şi coborând pe cea de la intersecţia cu strada “Romul”.

Canalul colector e scos de la kilometru zero

Tot de ieri au început şi devierile de conducte în zona centrală. Potrivit lui Sas, este răvăşită zona care se întinde de la intersecţia străzii “Romul” cu Calea Bucureşti şi până la kilometrul zero al Craiovei. “Aici urmează să se devieze canalul colector. Au fost câteva probleme, dar toate se vor rezolva. Suntem în grafic şi trebuie să facem totul ca lucrările să se poată termina cât mai repede”, a spus acesta. Viceprimarul Craiovei a explicat că s-a pornit din start cu câteva mici întârzieri dintr-o cauză pe care, într-o oarecare măsură, Primăria Craiova o prevăzuse. Ca de fiecare dată când se lucrează în subteran, schiţele pe care s-au bazat autorităţile nu au bătut cu realitatea. Conductele nu au fost găsite pe amplasamentul anunţat şi au fost necesare anumite dispoziţii din partea proiectantului. Toate aceste lucruri au condus la câteva zile de întârziere.

Nici o altă zi fără apă

Partea bună este că devierile de conducte, chiar şi aşa imprevizibil amplasate, nu vor afecta populaţia care locuieşte în blocurile din jur. Dacă în cazul conductelor de gaze nu se ştie precis ce aduce viitorul, cel puţin în cazul alimentării cu apă autorităţile promit că nu va fi absolut nici o oprire de acum încolo. “Nu vor mai fi întreruperi de apă oricât de mult ar trebui să săpăm. Furnizarea a fost oprită doar o singură zi pentru a se izola şantierul. Dacă nu se făcea acest lucru, ar fi fost oprită mult mai des apă. Nu vă pot spune câte zile, dar oricum incomparabil mai mult. Atunci când te apuci să deviezi o conductă trebuie să iei în considerare că se poate întâmpla oricând ceva neprevăzut şi e foarte posibil să fie şi opriri de apă către populaţie”, a precizat viceprimarul Teodor Sas. În ziua în care a fost oprită furnizarea apei, pe sistemul de alimentare au fost montate nouă vane care ajută acum la separarea şantierului de restul abonaţilor.