IEA: Coronavirusul va provoca prima scădere a cererii mondiale de petrol de după 2009

0
515

Cererea mondială de petrol va înregistra în acest an prima sa contracţie de după 2009, în condiţiile în care activitatea economică mondială va stagna din cauza coronavirusului, a anunţat luni Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Această revizuire semnificativă a estimărilor IEA a venit în aceeaşi zi în care preţul petrolului a scăzut cu peste 25% şi se îndreaptă spre cel mai semnificativ declin din ultimii 29 de ani, după ce Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

Conform celor mai recente estimări ale IEA publicate luni, cererea mondială de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mică decât în 2019. Este pentru prima dată după 2009 când cererea mondială de petrol va scădea în ritm anual. IEA a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, conform căruia guvernele nu vor reuşi să ţină sub control răspândirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scădea chiar şi cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.

Epidemia de Covid-19 a provocat o diminuare semnificativă a activităţii industriale, în special în Asia, precum şi în Italia, una din cele mai afectate ţări din lume după China. Virusul a provocat o reducere a cererii pentru transport terestru şi aerian.