Cota de apărare pe râul Jiu, depăşită la Răcari

0
728

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat, ieri, că la staţia hidrometrică Răcari cota de apărare pe râul Jiu a fost depăşită. Nivelurile şi debitele au fost variabile pe cursul superior şi în creştere pe cursul mijlociu şi inferior. Totodată, hidrologii au emis o atenţionare cod galben de inundaţii pe Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj) şi Teslui (judeţele Dolj şi Olt).

Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare nivelurile şi debitele au fost staţionare şi în creştere în întreg bazinul. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situau ieri sub cotele de apărare.

Fenomenele de iarnă pe râuri au fost în restrângere şi diminuare până la eliminare: pod de gheaţă Ac. Fântânele.  Cantităţile de precipitaţii înregistrate pe teritoriul judeţului Dolj, anunţate ieri de ABA Jiu, erau pentru 24 de ore erau: 1.5 l/mp la Filiaşi, 2.0 l/mp la Răcari, 0.9 l/mp la Podari,1.8 l/mp la Scaieşti, 1.0 l/mp la Negoieşti, 0.9 l/mp la Albeşti, 0.5 l/mp la Breasta, 6.6 l/mp la Călugarei, 2.7 l/mp la Dragoia, 2.0 l/mp la Goicea, 1.5 l/mp la Gabru, 2.1 l/mp la Afumaţi, 4.6 l/mp la fântânele şi 2.2 l/mp la Băileşti.

DJ 641 Mischii – Caracal, inundat la Pârşani

Ieri-dimineaţă, ca urmare a precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a cedării apei din stratul de zăpada s-au produs scurgeri de pe versanţi şi torenţi, ducând la creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea cotelor de apărare. A fost inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, pe o lungime de 75-80 metri cu o înălţime a lamei de apă de 65 centimetri, din cauza incapacităţii de preluare a debitului de către tuburile de scurgere din zonă de subtraversare a podului de cale ferată.

Circulaţia în zonă a fost închisă, fiind dirijată pe o rută ocolitoare situată aval 500 metri, până la retragerea apei de pe carosabil.

Ţinând cont de actuala situaţie hidro-meteorologică în continuare se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor pe cursul de apă de către personalul formaţiei Robăneşti- SGA Dolj.

Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al ABA Jiu, debitele vor fi în general în creştere, ca efect combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici din Oltenia cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Se monitorizează situaţia hidrologică amonte şi aval de barajul Fântânele

Aval de acumulări, debitele pot fi influenţate de uzinări şi manevrele efectuate la baraje. ABA Jiu, prin SGA Dolj, monitorizează situaţia hidrologică amonte şi aval de barajul Fântânele, precum şi evoluţia nivelurilor în lac, respectând Regulamentul de exploatare al acumulării pe timp de iarnă.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis cod galben de inundaţii în intervalul  până astăzi, la ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega – bazin superior şi mijlociu (judeţul Timiş), Timiş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera – bazin superior şi mijlociu (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Motrului aval S.H. Broşteni (judeţul Mehedinţi) şi Teslui (afluent al Oltului) – judeţele Dolj şi Olt.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenți de grad inferior ai râurilor.

Specialiştii au anunţat că se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgenta generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră”.