Facturile la gaze au explodat în lunile de iarnă – Să ne trăiască aragazul!

1
362

Administratorii de asociaţii spun că, la multe dintre blocurile din Craiova, facturile la gaze pentru luna ianuarie sunt mai mari decât cele la energie termică. Acest lucru demonstrează că foarte mulţi locatari închid caloriferele din apartamente şi deschid la maximum aragazurile pentru a se încălzi.

Mult-aşteptatele facturi pentru luna ianuarie au apărut, în sfârşit, la aviziere. Cea mai mare surpriză, spun administratorii, nu sunt sumele mari, care într-un fel erau previzibile, ci decontul şi mai mare pe care locatarii trebuie să-l facă pentru consumul de gaze. “Este o situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Ne aşteptam să vină facturi mari prin prisma faptului că a crescut preţul la gigacalorie. Surpriza a fost însă alta, şi anume că a venit o factură aproape dublă la gaze”, a spus Marin Sorescu, administrator la o asociaţie de proprietary din zona Siloz-Înfrăţirii. Acest lucru a fost confirmat şi de alţi administrator din Craiova, de unde se poate trage concluzia că încălzirea cu gaze nu este un fenomen izolat, fiind practicată în mai toate cartierele municipiului.

Facturile s-au dublatla consumul de gaze

Spre exemplu, administratorul Sorescu spune că factura pentru consumul de gaze al unui bloc de la asociaţia lui a fost de 40 milioane de lei, faţă de cele 20 de milioane de lei cât era într-o lună obişnuită. “Neam speriat când am văzut cât a venit la consumul de gaze. Am comparat cu facture de la energie termică şi, după ce am văzut că este o diferenţă destul de mare, am înţeles despre ce este vorba. Mulţi dintre locatari au închis caloriferele şi au deschis aragazul. Nu puteau să stea totuşi în frig, era imposibil de crezut aşa ceva”, a mai spus administratorul asociaţiei Siloz-Înfrăţirii. Aşadar, într-un bloc, locatarii au de plată, pentru luna ianuarie, 40 de milioane de lei la factura de gaze şi numai 30 de milioane de lei la cea pentru încălzirea cu energie termică.

Aragazul e la putere şi la Asociaţia nr. 5 “Titulescu”

O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la o altă asociaţie de proprietari. În cartierul “Titulescu”, la Asociaţia nr. 5, facturile la gaze sunt, de asemenea, în top. Valorile lor ating zecile de milioane, ceea ce înseamnă o cifră dublă faţă de o perioadă în care temperaturile de afară nu erau scăzute. “A fost foarte frig afară şi mulţi dintre locatari au dat drumul la aragazul de la bucătărie ca să se încălzească. Nu poţi să îi crezi că au răbdat de frig sau că au stat cu căciulile pe cap şi mănuşile în mâini ca să facă economii. Dacă ar fi făcut aşa, nu am fi avut acum facturi aşa de mari la gaze. Nu este aşa?”, se întreabă şi administratorul Ion Beznă. După cum ne-a spus acesta, factura la încălzire, la un apartament cu două camere, fără repartitoare, din cadrul Asociaţiei nr. 5 “Titulescu”, a fost de 250 de lei, iar la un apartament cu trei camere – de 290 de lei.

La blocurile-turn, flacăra pâlpâie

Încălzirea cu gazele de la aragaz nu este o găselniţă de ieri, de azi, ci este o practică mai veche care, după cum spun administratorii, se foloseşte mai mult acum, întrucât gigacaloria s-a scumpit. “E mai economic să te încălzeşti cu gaze care vin la comun decât să dai drumul la calorifere. Mai ales când ai repartitor şi poţi să declare un consum cât mai mic. Dar nu este corect faţă de ceilalţi vecini. Unii poate că sunt mai mulţi într-un apartament şi o să plătească o factură mai mare la consumul de gaze, care se calculează pe numărul de persoane, deşi poate că au deschis aragazul doar pentru a pregăti mâncarea”, a mai spus administratorul Asociaţiei nr. 5 “Titulescu”. Într-un bloc turn, a explicat acesta, s-a ajuns la anomalia că locatarii nu puteau să gătească din cauza că flacăra de la aragaz era prea mică.

Ce riscăm dacă ne încălzim cu gaze

Bucuroşi că pot să-şi fenteze vecinii, plătind toţi pentru gazele care ard poate mai mult în unele apartamente, locatarii pierd din vedere riscul mare la care se supun. Specialiştii Regiei de Termnoficare Craiova spun că, lăsând laoparte faptul că au şi ei de pierdut de pe urma unui consum mai mic de energie termică, susţin că această practică este complet nesănătoasă pentru organism. “Posibil să facă nişte economii, dar trebuie să se gândească numai la ce

s-ar putea întâmpla cu un aragaz nesupravegheat care are scăpări de gaze. Un alt dezavantaj sunt noxele care sunt degajate în aer şi care, vrând-nevrând, sunt inhalate de cei care se încălzesc în acel apartament”, avertizează Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova. De altfel, şi specialiştii în medicină atrag atenţia că, în astfel de cazuri, cei expuşi se pot intoxica cu gaz metan.

1 COMENTARIU

  1. Nu mai imi dati numele si emailul ca nu vreau sa comentez tot timpul si toate articolele! Pe acelasi calculator lucram mai multe persoane si n-ar fi corect sa scrie altcineva in numele meu. Multumesc!

Comments are closed.