Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet

0
569
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, sărbătorită anul acesta pe 9 februarie, relevă și de această dată importanța promovării unei conduite preventive în contextul actual, când copiii își petrec tot mai mult timpul accesând internetul. Această zi este marcată de polițiștii din cadrul I.P.J. Dolj – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de  Persoane  – Centrul Regional Craiova prin activități desfășurate în perioada 09-11.02.2021 în cadrul unor sesiuni online cu elevii.
Prin aceste întâlniri, polițiștii își propun conștientizarea copiilor în privința potențialelor pericole online, aceștia fiind cei mai vulnerabili în fața provocărilor întâlnite în mediul virtual. Subiectele abordate vor aduce în atenție beneficiile internetului, însă pentru înțelegerea fenomenului criminalității și reducerea riscului victimal, discuțiile se vor axa îndeosebi pe identificarea și eliminarea pericolelor la care se pot expune copiii atunci când utilizează internetul într-un mod neadecvat: cyberbulliyng, furt de date personale, amenințare, expunere la materiale ilegale sau cu conținut dăunător, ademenirea minorilor către diverse comportamente riscante etc. Prin aceste sesiuni, polițiștii își propun conturarea unor dezbateri interactive, menite să stârnescă interesul și implicarea elevilor, iar deviza  „ Împreună, pentru un Internet mai bun” să fie însușită de către fiecare participant. Pentru siguranța pe internet, polițiștii adresează recomandări atât copiilor, cât și părinților. Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj recomandă copiilor: Setarea  unor parole cât mai complexe, care să fie schimbate periodic; Parolele să nu fie divulgate altor persoane; Acceptarea cererilor de prietenie doar de la persoanele cunoscute;  Prudență în a oferi sau posta pe internet informații personale, fotografii sau locațiile frecventate; Activarea setărilor de confidențialitate; Accesarea unor site-uri sigure și filtrarea informațiilor oferite; etc.
Recomandări ale poliţiştilor
Pentru a preîntâmpina implicarea copiilor/tinerilor în situații potențial infracționale, părinții trebuie să țină cont de următoarele recomandări: Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze!; Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care aceștia le întreţin! Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a Internetului!; Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!; Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere!; Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă!; Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet!; Explicaţi-le copiilor că nu este bine să  stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet! ; Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă!; Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii!; Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!