CE insistă pe separarea MCV de aderarea la Schengen

0
351
Jose Manuel Barroso

Comisia Europeană a prezentat, ieri, raportul intermediar elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE pentru a monitoriza reformele în justiţie şi eforturile de combatere a corupţiei. Comisia a observat că, în urma recomandărilor emise în ultimul raport, s-a produs o accelerare a proceselor de corupţie la nivel înalt, iar DNA şi ANI au progresat. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, a ţinut să atragă atenţia că raportul reprezintă „o fotografie a ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele şase luni”, însă nu conţine evaluarea politică, aceasta urmând să fie inclusă, ca de obicei, în raportul detaliat din vara acestui an.

Pe scurt, raportul CE remarcă progresele României în reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, menţionând că ţara noastră a accelerat procesul de judecare a cazurilor de corupţie la nivel înalt, Parlamentul a făcut paşi înainte în ceea ce priveşte proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, DNA şi ANI au continuat să aducă în faţa instanţelor o serie de cauze importante, inclusiv cu privire la un număr semnificativ de înalţi responsabili politici şi funcţionari. Totodată, raportul trece în revistă şi  domeniile în care se aşteaptă mai multe progrese în lunile următoare, respectiv punerea în aplicare a noilor Coduri, consolidarea integrităţii şi responsabilităţii în cadrul sistemului judiciar şi „echilibrarea resurselor între instanţe, pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”, după cum a punctat Mark Gray.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea la spaţiul Schengen sunt chestiuni care trebuie tratate total separat, aşa cum au subliniat, în mod repetat, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cât şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, adăugând că, în opinia CE, „Bulgaria şi România trebuie tratate cu corectituduine. Ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen”.