Întrevederea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ambasadorii Cehiei și Slovaciei în România

0
206

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorii în România ai Republicii Cehe, E.S. Halka Kaiserova, și Republicii Slovace, E.S Karol Mistrik, la care a participat și reprezentantul minorității cehe și slovace în Parlamentul României, Adrian Miroslav Merka.

În cursul discuțiilor, au fost examinate aspecte privind separarea reprezentării minorităților cehe și slovace din România în două entități distincte, cu statute proprii de funcționare.

În schimbul de opinii a fost subliniată importanța parcurgerii cu celeritate a etapelor procedurale conforme pentru asigurarea unei separări eficiente, care să permită reacreditarea la timp a celor două formule distincte de reprezentare și participarea acestora la următoarele alegeri locale și parlamentare.

Prim-ministrul a asigurat de sprijinul Guvernului României în realizarea acestui obiectiv, arătând că procesul trebuie să asigure menținerea calității de membru al celor două organizații ale minorităților cehe și slovace în Consiliul Minorităților Naționale.

Prezența la discuții a ambasadorului Republicii Slovace, care se află la finalul misiunii în România, alături de ambasadorul Republicii Cehe, a constituit o bună ocazie pentru trecerea în revistă a stadiului relațiilor bilaterale ale României cu cele două state.

Părțile au apreciat nivelul excelent al dialogului bilateral și au subliniat importanța intensificării cooperării economice. Cei doi ambasadori au reasigurat de sprijinul guvernelor ceh și slovac pentru extinderea Schengen și aderarea României la acest Spațiu.