Numărul dozelor de vaccin antigripal a fost suplimentat

0
82

Ministerul Sănătăţii a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă în perioadele reci si cu fluctuaţii de temperatură. Pentru sezonul 2015-2016, a fost achiziţionat iniţial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local.

Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. „La cererea direcţiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creşterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obţine gratuit acest vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

În judeţul Dolj, în perioada 28 decembrie 2015 – 3 ianuarie a.c. au fost vaccinate antigripal 180  persoane din grupele la risc prin cabinetele medicilor de familie şi spitale. S-au înregistrat 637 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 295  de cazuri de pneumopatii acute şi niciun caz de gripă.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în aceasta săptămâna (932) este aproximativ egal cu valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (945 cazuri) şi se încadrează în evoluţia multianuală. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 14,05%.

Cine beneficiază de vaccinare gratuită?

Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat Ministerul Sănătăţii că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă şi fără tendinţă de creştere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI  s-au înregistrat trei cazuri de gripă confirmate în laborator.

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale.  Imunizarea vizează în special persoanele cu risc de complicaţii cauzate de gripă şi pe cei care îngrijesc aceste persoane. Aceştia beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie. În categoriile de risc se regăsesc: persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii.

Regulile de igienă trebuie respectate

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin gripa. Medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/spital de boli infecţioase se administrează doar la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, la prima oră de curs, o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă,  prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.