Gustavo Dudamel va fi dirijorul ediţiei 2017 a Concertului de Anul Nou de la Viena

0
86

Tânărul venezuelean Gustavo Dudamel, dirijor al Los Angeles Philharmonic, a fost desemnat să conducă orchestra la Concertul de Anul Nou de la Viena în 2017, a anunţat Filarmonica din capitala austriacă după recenta ediţie dirijată cu brio de muzicianul leton Mariss Jansons. Gustavo Dudamel, în vârstă de 34 de ani, este cel mai tânăr dirijor ales până acum să conducă celebra întâlnire vieneză consacrată valsurilor, polcilor şi marşurilor familiei Strauss, care constituie cel mai mediatizat eveniment de muzică clasică din lume.

Până în prezent, orchestra din Viena a interpretat piese din creaţia compozitorilor Strauss sub bagheta unor dirijori celebri, evenimentul fiind găzduit de sala Musikverein şi transmis în 90 de ţări. Printre predecesorii lui Dudamel se numără Herbert von Karajan, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Lorin Maazel şi Mariss Jansons.

Concertul din prima zi a anului 2016 a fost urmărit de circa 50 de milioane de telespectatori. Conform tradiţiei, o parte din veniturile generate de concert vor fi destinate unor acţiuni de binefacere, îndeosebi în beneficiul migranţilor, simbol pentru această manifestare apărută în timpul regimului nazist, potrivit AFP.