Eveniment muzical la început de an, cu maestrul Cristian Mandeal la pupitrul dirijoral

0
438

Chiar la început de an, Filarmonica „Oltenia” oferă un dar muzical melomanilor craioveni. Plăcuta surpriză este prezenţa dirijorului Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituţiei, ca şi participarea pianistei Oxana Corjos, artistă distinsă cu numeroase premii. Evenimentul va avea loc luni, 11 ianuarie, de la ora 19.00, şi va oferi spre audiţie Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 83 de Johannes Brahms şi Simfonia nr. 9 în Mi minor, op. 95, „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak.

Cristian Mandeal, dirijor permanent al Orchestrei Române de Tineret, a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la Munchen. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu solişti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vară şi a predat cursuri de măiestrie). A dirijat în 32 de ţări şi în 25 de capitale ale lumii.

Din 1991 până în 2009 a fost  director general al Filarmonicii „George Enescu”, iar în perioada 1998-2008 a fost director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania. Până în 2002 a fost director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel, iar până în 2003 – dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia. Începând din 2005 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Halle din Manchester.

A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003. Este un promotor al muzicii lui Enescu, un capitol aparte reprezentându-l capodopera „Oedipe”, dirijată la Opera Naţională din Bucureşti, la Deutsche Oper din Berlin şi în versiune de operă-concert la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, ediţia 2002. În ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italiană şi primele şapte spectacole cu aceeaşi capodoperă enesciană.

Oxana Corjos este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa maestrului Dan Grigore). Este laureată a concursurilor de la Senigallia, Barcelona, Roma şi distinsă cu premiul „Cella Delavrancea” pentru activitatea meritorie desfăşurată în domeniul culturii şi cu diploma de merit „Incontri Internazionali di Musica Classica” Sorrento.

Considerată una dintre cele mai notabile prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant (de la Bach şi Mozart până la Rachmaninov şi Ravel), fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. A susţinut peste 300 de concerte sub bagheta unor importanţi dirijori români şi străini.