Moldovenii ar putea călători fără vize în UE începînd cu luna mai

0
68

Moldovenii ar putea călători fără vize în UE începînd cu luna mai. Propunerea a fost făcută astăzi în cadrul Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European de către europarlamentarii Tanja Fajon şi Marian Jean Marinescu. Potrivit celor doi europarlamentari, propunerea de ridicare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice ar trebui să fie adoptată de către Parlamentul European şi de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014.

Conform raportului prezentat ieri, de Tanja Fajon (grupul Socialiştilor) şi Marian Jean Marinescu (Grupul PPE), propunerea Comisiei Europene de a ridica vizele pentru cetăţenii R Moldova îşi are rădăcinile în progresul considerabil realizat de R Moldova în cursul ultimilor trei ani şi jumătate devenind singurul stat din Parteneriatul Estic ce îndeplineşte toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize.

Totodată, raportul precizează că „Fără a aduce atingere statutului și situației legate de regiunea separatistă Transnistria, de care raportorul este perfect conștient și prin urmare afirmînd că soluționarea problemei Transnistrene nu este condiție pentru liberalizarea regimului de vize, acest proces va aduce beneficii cetățenilor R. Moldova posesori de pașapoarte biometrice, perspectiva europeană urmînd a contribui la rezoluționarea pașnică a chestiunii Transnistriei.

În consecință, luînd în considerare consolidarea relației dintre UE și Moldova, evoluînd de la parteneriat la integrare economică graduală și relații comerciale mai strînse, aprofundarea cooperării politice prin Acordul de Asociere, avînd ca și consecință evoluția Acordului de Facilitare a Vizelor și buna implementare a acestuia în R. Moldova, precum și efectele pozitive ale Dialogului Vizelor,

ținînd cont de recenta adoptare a clauzei suspensive amendamentului 539/2001 din regulament, ținînd cont că Moldova a abolit regimul de vize pentru cetățenii UE în 2007, raportorul salută propunerea Comisiei.

Raportorul nu consideră necesară modificarea actualului raport pentru a facilita procesul de adoptare în Parlament, așteptîndu-se ca toți pașii necesari să fie realizați în acest sens și sperînd că Consiliul este dedicat aceluiași obiectiv. Propunerea comisiei ca atare ar trebui să fie astfel adoptată de către Parlamentul European și de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014. Vicepreşedintele PPE Marian Jean Marinescu, raportor al acestui grup pentru R Moldova şi membru în comisia LIBE, consideră că ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni este un pas important pentru integrarea ţării în Uniunea Europeana, precum şi o recunoaştere a eforturilor depuse de guvernul de la Chişinău.