Dosarul ucrainian: Joe Biden şi Vladimir Putin au redat primatul diplomaţiei

0
374

Nici un deget acuzator, potrivit Washingtonului. Un firesc schimb de complimente, în debutul convorbirilor, asigură Kremlinul. Cu toate acestea, tema Ucrainei a luat mult timp, din cele mai bine de două ore de discuţii. Dialogul video dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, de aseară, a permis, pentru o perioadă nedeterminată, redarea primatului diplomaţiei. Analiştii se întreabă dacă disponibilitatea la dialog poate fi considerată o primă etapă a unei dezescaladări. Pe fond poziţiile păreau ireconciliabile. Rusia a reiterat criticile la adresa influenţei NATO în vecinătatea sa şi a vorbit din nou de o linie roşie, Vladimir Putin solicitând garanţii juridice exclusive, în privinţa neextinderii spre Est a NATO. Liderul de la Moscova a mai transmis că NATO “face încercări periculoase de cucerire a teritoriului ucrainean” şi de “consolidare a potenţialului său militar la graniţele noastre”, fiind reluat mesajul transmis săptămâna trecută, de vice-ministrul de Externe, Serghei Ryabkov, care a declarant că “nu există niciun progres în afacerile bilaterale (n.m. – Rusia-Ucraina), care merg din ce în ce mai mult spre o fază de criză acută”.

În cadrul unor declaraţii făcute după dialogul liderilor SUA-Rusia, consilierul prezidenţial Yuri Ushakov a informat că Joe Biden a transmis preşedintelui Vladimir Putin că va discuta despre extinderea NATO spre Est cu colegii din alianţă.

Rezultatul discuţiilor nu este spectaculos, dar după tensiunile din ultimele zile poate fi salutat. Aflat la Soci pe malul Mării Negre, preşedintele rus a făcut puţin caz de sancţiunile Occidentului, iar Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus că SUA pregătesc sancţiuni ample –economice, financiare, militare- în cazul unei escaladări a situaţiei din jurul Ucrainei.