Procurorul general al României, Augustin Lazăr: “Dorinţa de a pune sub control Justiţia e mai puternică decât raţiunea”

0
240

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, cu referire la votul pe articole dat în Camera Deputaţilor la legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, că “se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea”.

Augustin Lazăr

“Nu aş putea caracteriza activitatea Camerei Deputaţilor, dar vă pot spune un singur lucru: modificarea legilor Justiţiei în aceste condiţii improprii şi fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce va bulversa în mod sigur Justiţia română. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credinţă. Nu trebuie să fii mare jurist pentru a înţelege aceste lucruri. Dar se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea”, a declarat, ieri, procurorul general al României, Augustin Lazăr, prezent la şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

        Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de lege privind Statutul magistraţilor, la capătul a 11 ore de dezbateri şi scandal, urmând ca data votului final asupra proiectului să fie decisă în următoarea şedinţă a Biroului Permanent. Deputaţii majorităţii parlamentare au respins toate amendamentele opoziţiei, singurul amendamente admise fiind cele care se referă la răspunderea magistraţilor în cazul erorilor judiciare.

           Textul primului amendament adoptat cu 100 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

         Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”. Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.