Craiova: Poliţiştii acţionează pentru prevenirea delicvenţei juvenile

0
272
Ieri, 07 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul IPJ Dolj – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat o activitate de prevenire a delincvenţei juvenile la Colegiul Tehnic Energetic din municipiul Craiova, în cadrul Campaniei „FII INTELIGENT, NU FI VIOLENT!”
Potrivit IPJ Dolj, poliţiştii s-au întâlnit cu elevi ai claselor a VII-a şi a X-a  din cadrul Colegiul Tehnic Energetic, fiind dezbătute teme privind adoptarea unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Au fost purtate discuţii cu peste 50 de elevi, expunându-le diverse teme, precum şi soluţii simple ce pot fi adoptate pentru a contracara intenţiile anumitor persoane irascibile. Cu ocazia acestei întâlniri au fost distribuite peste 50 de flyere cu sfaturi şi recomandări preventive pe această linie. Astfel, elevilor participanţi la activitate le-a fost prezentat filmul „Cheia e la tine!”, pe baza căruia au fost dezbătute aspecte referitoare la prevenirea faptelor de natură antisocială comise de către minori sau împotriva acestora. Tinerii au fost sfătuiţi să  NU ia parte la fapte care contravin legii şi sunt considerate contravenţii sau infracţiuni!     
La  activităţile desfăşurate, poliţiştii craioveni au transmis mesaje preventiv- informative, mai ales referitoare la: riscurile şi efectele asociate comiterii de fapte de natură penală sau contravenţională, încurajarea şi învăţarea unor comportamente şi atitudini non-violente la şcoală şi în societate.
Poliţiştii vor să atragă atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna tinerilor şi care îi pot ajuta să evite situaţii neplăcute .
    PUTEŢI EVITA DELINCVENŢA!
 ·        Nu vă lăsaţi atraşi de aşa numiţi ,,prieteni”  în comiterea unor  infracţiuni  ale căror consecinţe pot fi grave !
·        Consumul de băuturi alcoolice este cauza comiterii celor mai multe infracţiuni cu violenţă. Din păcate, pentru multi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri .
·        Evitaţi disputele verbale,  persoanele irascibile, puse pe harţă şi nu vă implicaţi în scandaluri sau încăierări;
·        Folosiţi un limbaj controlat, fără jigniri şi evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolice;
·        Nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul! De la o palmă sau o îmbrânceală, victima se poate dezechilibra şi lovi.