Anchetă internă la DGASPC Dolj în cazul celor doi adolescenţi care s-au sinucis

0
297

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a demarat o anchetă internă în urma evenimentelor regretabile care s-au petrecut cu doi copii aflaţi sub măsura plasamentului la Casa de Tip Familial „Amicii” şi Casa de Tip Familial „Voinţa”, fiind iniţiate acţiuni de monitorizare, evaluare şi consiliere psihologică a tuturor copiilor şi tinerilor din sistemul rezidenţial.

Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că planul de măsuri este implementat în colaborare cu toate instituţiile abilitate, specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj având sprijinul Colegiului Psihologilor Dolj, al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

«Primul eveniment s-a petrecut în data de 2 decembrie 2015, când o fată în vârstă de 13 ani, care locuia în Casa de Tip Familial “Amicii”, a încercat să-şi pună capăt zilelor, după ce s-a întors de la şcoală. Angajata Casei de Tip Familial a observat că fata, elevă în clasa a VII-a la o şcoală din cartierul 1 Mai, nu a ajuns acasă la ora obişnuită şi a plecat să o caute, împreună cu colegele fetei. Minora a fost găsită spânzurată de o ţeavă de gaze din spatele blocului în care locuia. La faţa locului a sosit un echipaj SMURD, iar fata a fost resuscitată şi stabilizată, după care a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a rămas internată. Din păcate, în ciuda eforturilor considerabile ale medicilor, tânăra nu a mai putut fi salvată, decesul fiind înregistrat în data de 3 decembrie, în jurul orei 4.00 dimineaţa», a explicat directorul DGASPC Dolj.

Tânărul s-a aruncat în gol de la etajul 8

Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de Tip Familial “Voinţa”, nu s-a mai prezentat la apartamentul în care locuia.  „Tânărul a avut bilet de voie pentru data de 5 decembrie, între orele 19.30 şi 21.30. La ora 21.00, acesta a comunicat telefonic cu instructorul de educaţie din cadrul Casei de Tip Familial şi a transmis că este în drum spre apartament. Întrucât nu s-a prezentat în apartament la ora stabilită în biletul de voie, s-a încercat stabilirea unui nou contact telefonic, însă, de această dată, tânărul avea telefonul închis. Având în vedere că eforturile personalului şi ale colegilor pentru identificarea locului în care se afla tânărul nu au condus la niciun rezultat, la ora 22.50 a fost anunţată dispariţia la Secţia nr. 2 Poliţie Craiova şi au fost transmise datele de identificare şi semnalmentele acestui. În urma colaborării şi cercetărilor întreprinse de către organele de poliţie, s-a constatat că, în seara de 5 decembrie, tânărul s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, din zona Fortuna, în cartierul Craioviţa Nouă. Echipajele de urgenţă care au ajuns la faţa locului nu au mai putut decât să constate decesul”, a mai spus directorul Florin Stancu.

S-a constituit o celulă de criză

Tânărul era elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova şi se afla sub măsură de protecţie specială de la naştere. Familia tânărului, părinţii şi ceilalţi, şase fraţi sunt plecaţi în Spania. Conducerea DGASPC a luat imediat legătura cu rudele tânărului şi se pregătesc funeraliile. „La nivelul Direcţiei s-a constituit o celulă de criză. S-au format şase echipe de specialişti (psihologi şi asistenţi sociali), care au interacţionat cu copiii din toate Casele de Tip Familial în scopul identificării situaţiilor de risc; s-a dispus dublarea personalului din Casele de Tip Familial; au fost informate autorităţile centrale cu privire la producerea acestor evenimente; pentru situaţiile de vulnerabilitate ridicată, s-a solicitat sprijinul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova şi s-a recurs la o monitorizare specială a cazurilor identificate cu risc crescut şi s-a dispus o supraveghere cu personal suplimentar a tuturor copiilor din sistemul rezidenţial. Acţiunile de comunicare, evaluare, consiliere şi suport vor continua la un nivel ridicat şi în perioada următoare, pentru toţi cei aproape 200 de copii şi tineri din sistemul rezidenţial. Rezultatul anchetelor interne demarate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, precum şi concluziile organelor de cercetare penală vor fi făcute publice după finalizare”, a concluzionat directorul DGASPC, Florin Stancu.