Șantierele avansează la Piațeta și Podul Suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu”

1
463
Lucrările avansează la cele două șantiere care sunt deschise în Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova. La Podul Suspendat se continuă vopsirea părților metalice și urmează să se așeze, săptămâna viitoare, și podina din lemn de stejar. La Piațeta de la intrarea în parc s-a deschis șantierul și se lucrează la amenajarea terenului.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a vizitat miercuri cele două șantiere care sunt deschise, la această oră, în Parcul „Nicolae Romanescu”, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. „Am vizitat astăzi (n.r. – miercuri) cele două șantiere din Parcul Nicolae Romanescu: esplanada de la intrarea secundară (Statuia cu cai) și Podul Suspendat. La Podul Suspendat, se vopsește a doua jumătate și se pregătește “terenul” pentru instalarea căii de rulare din lemn de stejar. Chiar săptămâna viitoare va începe așezarea acestei podele ce va fi tratată anti-fungic și împotriva acțiunii factorilor de mediu”, a postat, pe pagina sa de facebook, edilul-șef al Craiovei, Mihail Genoiu.

Podul Suspendat ar trebui să fie gata pe 25 noiembrie
Cel mai apropiat termen de finalizare îl are Podul Suspendat. Lucrarea a fost deschisă în decembrie 2018 și are ca termen de finalizare data de 25 noiembrie. Potrivit proiectului, au fost consolidate și tratate corespunzător ambele portaluri. Toată structura din metal a podului a fost, de asemenea, vopsită manual. S-a folosit, potrivit specialiștilor, un tip de vopsea naturală, 100% minerală, care are în componență sare și pigmenți minerali, ce fac ca nivelul de rezistență al vopselei să fie unul foarte ridicat. Autoritățile au fost cele care au ales și paleta de culori, ideea fiind ca Podul Suspendat să se apropie de culoarea inițială pe care a avut-o în anul 1903, când a fost inaugurat.

Săptămâna viitoare se montează podina
Cea mai degradată componentă a podului suspendat a fost calea de rulare. Din această cauză, podul chiar a fost închis o bună perioadă de timp, chiar și după ce parcul a fost dat în folosință fiind interzis accesul vizitatorilor. La calea de rulare, potrivit specialiștilor, s-au aplicat inhibatori de rugină. Podina care va fi instalată săptămâna viitoare va fi din lemn de stejar și va fi prinsă cu șuruburi mecanice. Și podina va fi tratată corespunzător împotriva umezelii. Ca o măsură de securitate, autoritățile au testat și gradul de rezistență al celor două cabluri de susținere. În anul 2000, cele două cabluri de oțel care asigură susținerea căii de rulare au fost înlocuite de municipalitatea craioveană. Lucrarea se ridică la suma de 5,1 milioane de lei, fonduri europene, și este executată de firma Antriter Munual Art SRL București.

Piațeta de la intrare, termen de finalizare de 6 luni
La intrarea în parc, lucrările au început de curând și se lucrează la amenajarea terenului, a menționat primarul Craiovei. Șantierul a fost deschis oficial pe data de 11 octombrie și are ca termen de finalizare șase luni. Terenul este acum împrejmuit cu gard de protecție, iar statuia cu cai a fost dată jos de pe soclu. Pavelele din beton care existau acolo au fost și ele scoase, dar autoritățile iau în calcul și oprirea lucrărilor în momentul în care vremea se va înrăutăți. În acest caz, termenul de finalizare a lucrării va fi și el devansat.
O investiție de 989.000 de lei, bani publici
Lucrarea se ridică la suma de 989.000 de lei, banii fiind alocați în totalitate de la bugetul local, constructorul fiind firma Ambient One Construct SRL din București. Autoritățile și-au propus ca, plecând de la refacerea statuii, această intrare în parc să fie reamenajată ca o mică piațetă. Stilul va fi asemănător cu cel al parcului din imediata apropiere.Toată zona de jur-împrejurul statuii va fi amenajată cu pavaj din piatră, de genul celui care se găsește pe aleile din parc, și remodelată cu spații de verdeață, bănci și trotuare. Spațiul va fi dotat cu coșuri de gunoi și iluminat corespunzător.

1 COMENTARIU

  1. //…autoritățile iau în calcul și oprirea lucrărilor în momentul în care vremea se va înrăutăți. În acest caz, termenul de finalizare a lucrării va fi și el devansat.//
    Laura Motirliche, esti sigura ca stii ce inseamna termenul de a devansa o lucrare?

Comments are closed.