Premierul Cioloş foloseşte dreptul la replică

0
57

ciolos“Articolul cu titlul “Alături de multe inadvertenţe, Dacian Cioloş nu şi-a declarat la învestire nici veniturile din 2015 de la Banca Mondială” conţine informaţii false, bazate pe corelaţii incorect documentate şi nefondate.

Potrivit legislaţiei în vigoare* (detalii mai jos), declaraţia de avere se completează cu venitul anual încasat în cursul anului fiscal anterior supus raportării.

Respectând prevederile legale, declaraţia de avere depusă de prim-ministrul Dacian Cioloş în decembrie 2015, la preluarea mandatului, conţine informaţii cu privire la veniturile obţinute în cursul anului 2014, având în vedere că anul 2015 nu se încheiase şi, prin urmare, nu se putea face o raportare completă. În declaraţia de avere completată şi depusă la preluarea mandatului sunt menţionate veniturile obţinute de la Comisia Europeană în 2014, respectiv salariul de comisar european aferent perioadei de zece luni şi indemnizaţia tranzitorie pentru două luni, pentru mandatul de comisar european încheiat la sfârşitul lunii octombrie 2014. În declaraţia de avere depusă în 2016 sunt menţionate veniturile realizate în cursul anului 2015, respectiv indemnizaţia tranzitorie acordată de Comisia Europeană, precum şi o plată a unor servicii de consultanţă punctuale de la Banca Mondială, pentru pregătirea şi participarea la trei evenimente: două dedicate agriculturii şi dezvoltării rurale, în Kazahstan şi în Bulgaria, precum şi la Forumul economic internaţional de la St. Petersburg. (Detalii, aici: http://gov.ro/fisiere/ministri_fisiere/DECLARATIE-DE-AVERE-DC-1.pdf)

Pentru o informare corectă a opiniei publice, anterior publicării articolelor, puteţi solicita Biroului de presă al Guvernului informaţii şi puncte de vedere cu privire la activitatea premierului şi a Executivului”, se arată în dreptul la replică al premierului Dacian Cioloş publicat ieri pe site-ul Guvernului României.

*Potrivit Legii nr.176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, formularul Declaraţiei de avere conţine, la punctul VII. ”Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare)”