Estonia: Guvernul a căzut

0
36

545Coaliţia guvernamentală tripartită în Estonia a căzut luni seara, după ce social-democraţii şi conservatorii au cerut plecarea premierului Taavi Roivas, potrivit AFP.

“Pentru social-democraţii din SDE şi pentru conservatorii din IRL, cooperarea cu Partidul Reformei (al lui Roivas) în acest guvern s-a terminat”, a declarat agenţiei franceze de presă Heidi Ojamaa, purtătoare de cuvânt a social-democraţilor. Aflată la putere din aprilie 2015, coaliţia dispunea de 59 de locuri din totalul de 101 în Parlamentul estonian.

Avertizând că există “pericolul” ca “Estonia să se îndrepte spre o coaliţie de stânga”, vicepreşedintele Partidului Reformei şi ministru de interne Hanno Pevkur a declarat la televiziunea publică estoniană că conducerea partidului se va reuni marţi pentru a discuta despre demisia lui Roivas (37 de ani).

“SDE şi IRL continuă în mod oficial, începând din această seară, noile discuţii ale coaliţiei cu Partidul de Centru” (Eesti Keskerakond în estonă; prorus, de opoziţie), a declarat analistul Ahto Lobjakas.

Dispunând de 27 de locuri în parlament, Partidul de Centru este a doua mare formaţiune politică în Estonia. El este foarte popular în rândurile minorităţii ruse din această ţară de 1,3 milion de locuitori.