Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj : „Doljul a absorbit sume importante prin programele de cooperare transfrontalieră”

0
468

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat astăzi la o videoconferință online, organizată de către Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, eveniment în cadrul căruia s-au purtat discuții referitoare la derularea proiectelor implementate prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria 2014 – 2020, precum și la perspectivele de conlucrare între partenerii din cele două state, în următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene.

„Doljul este unul dintre județele dunărene care au absorbit sume importante prin programele de cooperare transfrontalieră și astfel am avut posibilitatea de a derula proiecte cu o valoare cumulată de peste 25 de milioane de euro.

Pentru următorul exercițiu financiar, ne dorim să accesăm finanțări în cadrul Obiectivului de Politică 5 «O Europă mai aproape de cetățenii săi», către care se va îndrepta cea mai mare parte a fondurilor programului, împreună cu partenerii noștri tradiționali, din districtele Vidin, Montana și Vratsa, de la nivel central, dar și cu unii noi.

Suntem pregătiți, de asemenea, să sprijinim Autoritatea de Management în elaborarea strategiei integrate necesare finanțării din Obiectivul 5 și avem deja o listă de proiecte în parteneriat, în diferite stadii de pregătire.

Intenționăm să le oferim turiștilor și vizitatorilor regiunii noastre transfrontaliere destinații interesante, să punem în evidență moștenirea istorică și culturală de pe cele două maluri ale Dunării, să integrăm toate aceste puncte de atracție în rute accesibile inclusiv cu bicicleta.

Totodată, ne îndreptăm atenția și spre Obiectivul de Politică 3 «O Europă mai conectată», selectat și acesta pentru finanțare în cadrul viitorului program. Pregătim, în aceste zile, discuții cu partenerii noștri bulgari, cu autoritățile locale dunărene și cu alte instituții, pentru a le expune ideile noastre de proiecte și pentru a identifica potențiale demersuri strategice de conectivitate, pentru care Autoritatea de Management a solicitat propuneri de la potențialii beneficiari.

Ca o concluzie privind Interreg, trebuie să vă spunem că noi am fost foarte atașați de acest program și credem că, prin intermediul său, am putut răspunde multor așteptări ale comunităților locale, datorită proiectelor pe care le-am depus“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

În cadrul videoconferinței, a fost prezentat proiectul „Eforturi comune pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră“, cu o valoare totală de 9.249.200,85 euro, implementat de către CJ Dolj, în parteneriat cu Agenția de Infrastructură Rutieră din Sofia, proiect care vizează, pentru partea română, modernizarea drumului județean 652A, între comuna Cârcea (intersecția cu DN 6) și zona Aeroportului Internațional Craiova (intersecția cu DN 65).