Arta craioveană are viitor

0
649

Vineri, 5 octombrie, în Piaţa „William Shakespeare” din Craiova, în faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, cei mai buni elevi, însoţiţi de profesorii coordonatori, de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova şi-au prezentat talentul în faţa publicului, manifestarea făcând parte din cele dedicate „Zilei Mondiale a Educaţiei”. Toţi premianţii unităţii de învăţământ merită laude, dar trebuie prezentaţi cei care au participat la manifestare.

Cu toţii sunt demni de aprecieri, deoarece „la liceul nostru se face cu adevărat performanţă şi credem că i-am bucurat pe craioveni cu recitalurile susţinute de aceştia. Însă, cel mai bine se prezintă ei şi profesorii care i-au îndrumat”, a precizat prof. Lucia Croitoru, director al Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

Cristina Tomescu este elevă în clasa a IX-a şi este una dintre marile speranţe la pian, multiplă laureată la festivaluri naţionale şi internaţionale. Este foarte volubilă şi nu are complexe în faţa mass-media: „Am câştigat trei ani consecutiv primul loc la faza naţională. Îmi place ceea ce fac, voi merge pe aceeaşi direcţie şi îmi doresc să continui studiile la Conservator, la noi, la Craiova. Ideea de astăzi (vineri 5 octombrie – n.r.) mi se pare extraordinară, fiindcă trebuie promovaţi toţi tinerii talentaţi. Nu pot să nu-i mulţumesc doamnei profesor Daniela Balaci, pentru sprijinul acordat”.

La rândul său, aceasta a menţionat: «Lucrăm împreună de 7-8 ani şi îmi doresc să-şi găsească roadele muncii depuse. Sunt convinsă că va reuşi, de aceea vă prezint şi o activitate a ei: În această vară, a concertat cu Filarmonica „Oltenia”, a fost invitată la Festivalul „Lato z Chopin” din Polonia şi a susţinut recitaluri în Rusia, Italia, Germania, China, Japonia şi Statele Unite ale Americii. A fost selecţionată pentru participarea la Cursurile Academiei „Orfeus” din Viean, la clasa prof. Antonie di Cristofano».

O altă valoare se arată  Daria Oprea, în vârstă de 12 ani, care este considerată „flautul fermecat”, de asemenea multiplă laureată la competiţii. Despre ea a vorbit prof.  Gela Enea, membră a Uniunii Scriitorilor din România: „Este extraordinară. Are şi un talent poetic, fiind deja publicată, şi vrea să facă lumea fericită. Este minunat să lucrezi cu ea, ca şi cu alţi copii”.

Două cazuri puţin ieşite din comun

Ceva a ieşit, oarecum, din comun – prezenţa celor doi fraţi gemeni Mihnea şi Adrian Anghel. Dar, să-i lăsăm pe ei să vorbească: „Suntem la Artă plastică, participăm şi la diverse expoziţii de ceramică şi pictură, unde avem sprijinul domnului prof.  Cristian Dincă.Dar, ne dorim să mergem pe Design vestimentar, pe o carieră în modă, unde să reuşim să ne exprimăm, prin exteriorizarea sentimentelor, pe vintage, un trecut pe care vrem să-l aducem aproape de noi. Am vrea să continuăm în România, dar dacă sunt oportunităţi pentru alte ţări, le vom alege”.

Tot oarecum ieşit din normalitate este şi cazul Alexandrei Andronache, cea care face trecerea de la stadiul de elev la cel de actual profesor: „Am fost elevă al acestui liceu şi sunt profesor de vioară la acelaşi liceu, fiind şi studentă în anul III la Universitatea din Craiova, la Departamentul de Muzică. Sunt foarte bucuroasă să duc mai departe tradiţia şi mi-a fost puţin ciudat să fiu, acum, colegă de catedră, cu cea care m-a îndrumat, prof. Speranţa Şopov. Nu puteam reuși fără sprijinul conducerii liceului, care au avut curajul să-mi dea pe mână o clasă de vioară. Vreau să le transmit copiilor şi tinerilor că este un drum greu şi e nevoie de muncă şi ambiţie, pentru a reuşi”.