Un titlu academic pentru valorile creştine, la Craiova

0
666

teologieZiua de ieri a stat sub semnul lui Dumnezeu, din toate punctele de vedere : cinstirea , în haine de sărbătoare, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru ” din Craiova, a doi dintre ocrotitorii săi spirituali – Sf. Serghie şi Vah, ale căror moaşte se află depuse în acest sfânt lăcaş; deschiderea anului universitar teologic; acordarea titlului de Dr. Honoris Causa al Universităţii din Craiova pentru un oaspete de seamă britanic şi, nu în ultimul rând, sărbătorirea a 25 de ani de la intrarea în arhierie a ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.

 Deschiderea anului universitar teologic are, începând de ieri, şi o simbolistică aparte: decernarea titlului de Doctor „Honoris Causa” al Universităţii din Craiova, la propunerea Facultăţii de Teologie, excelenţei sale dr. Sebastian Brock , membru al Academiei Britanice şi eminent reprezentant al creştinătăţii. Însemnătatea este dată de studiile pe care Sebastian Brock le-a desăvârşit de-a lungul anilor, cu precădere în zona siriană, unul dintre leagănele creştinătăţii, mai ales ortodoxă, cu apropiere între Bisericile estice şi apusene. Să nu uităm că Damasc, Capitala Siriei, este cel mai vechi oraş care dăinuie de-a lungul secolelor. Cu atât mai mult este greu de înţeles ceea ce se întâmplă în zona respectivă. Un moment bine ales de cei care au ţinut să acorde acest titlu, mai ales că cei doi Ocrotitori amintiţi, vin din acea zonă. „Din încredinţarea ÎPS Părinte Mitropolit Irineu, mi-a revenit ascultarea de a da mărturie înaintea Domniilor voastre despre personalitatea, lucrarea de cercetare şi misiune teologică a ilustrului nostru contemporan. Prof.Sebastian Brock s-a născut în 1938, la Londra, fiind absolvent al prestigiosului Colegiu „Eton”. Pentru licenţă, s-a înscris la Cambridge, studiind limbile clasice (latină şi greacă) şi orientale (ebraică şi aramaică). Doctoratul, la Oxford, a avut ca direcţie de lucru „Revizuirea primei cărţi a Profetului Samuel din Vechiul Testament, pe versiunea Septuagintei”. Este un reputat specialist în disciplinele Aramaică şi Siriacă. Reputaţia sa ştiinţifică s-a impus ca un necesar şi indispensabil echilibru în dialogul ecumenic al Bisericilor orientale. Opera sa a fost la fel de apreciată şi în Apus, prin primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Institutului Pontifical de Studii Orientale din Roma. … Tradiţia creştină rămâne peste veacuri şi despre ea este cazul să vorbim mai ales astăzi, când pământul creştin, brăzdat de Tigru şi Eufrat, roşeşte de sângele martirilor, sub o apăsare absurdă, în numele unei motivaţii şi mai absurde ”, a menţionat, printre altele, Arhim.lect.univ.dr. Ioniţă Apostolache în LAUDATIO.teologie (2)

Primire de gală

Manifestarea academică a avut parte de prezenţa unor înalte autorităţi academice – conf.univ.dr. Nicolae Răzvan Stan, decan al Facultăţii de Teologie, cel care a şi fost amfitrionul întâlnirii, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova – prof.univ.dr. Ştefan Gheorghe, secretarul şef al  Universităţii din Craiova, conf.dr.  Mircvea Zăvăleanu, prorectorii Universităţii din Craiova – prof.univ.dr.  Radu Constantinescu şi  prof.univ.dr.ing. Nicu Bîzdoacă, cel care a ţinut şi discursul de decernare a titlului: „Universitatea din Craiova îşi asumă rolul de a propune repere umane de cea mai mare perspectivă. Suntem onoraţi să avem, printre noi, astfel de personalităţi, cum este excelenţa sa Sebastian Brock”. La rândul său, noul Doctor „Honoris Causa” a precizat: „Sunt bucuros că mă aflu aici, iar, chiar dacă se poate înţelege că nu există legături între Siria şi România, realitatea este alta – este creştinătatea”.teologie (1)

Binecuvântare de la ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei

Aşa cum aminteam, s-a deschis, ieri, şi noul an universitar teologic, cuvântul oficial aparţinând ÎPS  Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei: „Este un an plin de emoţii şi trebuie să-i mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a dat harul să-i ducem mai departe învăţăturile. Profesorii au primit charisma de a da învăţătura, studenţii pe cea să o ducă mai departe. Cu atât mai mult ne bucurăm că îl avem printre noi pe Excelenţa Sa , Sebastian Brock. Este unul dintre cei care duc mai departe învăţămintele Mântuitorului. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toţi!”teologie (3)