Se întâmplă într-un bloc din Craioviţa Nouă / Doamna cu ciocanul opreşte căldura

1
108

În blocul 19 din Craioviţa Nouă, o locatară de la etajul 4 le-a întrerupt vecinilor căldura. Safta Podeanu s-a pus cu ciocanul pe conductele de distribuţie şi a lăsat tot blocul fără agent termic. Locatarii se tem că vor petrece iarna în frig pentru că nu se poate comunica în nici un fel cu vecina lor, cunoscută de mult timp cu probleme psihice. 

Safta Podeanu locuieşte în Craioviţa Nouă, la ultimul etaj al blocului 19, cu vedere înspre bulevardul „Tineretului”. Dintotdeauna a fost o problemă pentru ceilalţi locatari, dar se pare că problemele de sănătate ale femeii s-au agravat în ultimul timp, şi asta spre disperarea celorlalţi locatari. Zilele trecute, aceasta şi-a ameninţat vecinii că o să îi lase fără căldură. Într-un acces de furie, s-a pus cu ciocanul pe conductele care trec prin apartamentul ei şi care doar ce apucaseră să se încălzească. „Le-a lovit în continuu, nu se mai oprea. Cred că se auzea de la Orizont cum bătea în ţevi şi ţipa că o să ne arate ea nouă, că o să ne oprească şi căldura pentru că ea e şefa în bloc. Am rămas fără căldură din cauza ei, dar bine că s-a încălzit că altfel muream de frig în casă”, ne-a spus unul dintre vecini, Turnugiu Ion, care locuieşte în acelaşi bloc, la apartamentul 8.

„Ne terorizează de mai mult timp”

Ca de obicei, locatarii au mers la asociaţia de proprietari nr. 3, de care aparţine şi acest imobil pentru a cere explicaţii. „Vrem să nu mai locuiască aici pentru că pur şi simplu ne terorizează şi am rugat administratorul să facă ceva, să ne ajute într-un fel că nu e de glumit. La fel de bine poate să lovească ţevile de gaze şi să ne trezim cu blocul în aer”, este de părere un alt locatar, care locuieşte la parter. L-am căutat şi noi pe administratorul Carmen Bozdogescu pentru a afla dacă se poate face ceva cu locatara de la etajul 4, dar nu l-am găsit pentru a ne explica situaţia locatarei de la etajul 4. Locatarii spun că au sunat apoi la „telefonul cetăţeanului”, la Poliţia Comunitară şi Termoficare, dar se pare că nici una dintre aceste instituţii nu le-au dat speranţe pentru rezolvarea problemei lor. Conducerea Poliţiei susţine că nu are cum să îi ajute pe locatari, fiind vorba de o proprietate privată în care nu are acces.

Numai printr- o minune nu s-au spart ţevile

Administratorul Termoficării, Nicolae Degeratu, spune că nici el nu poate să intervină, fiind o problemă internă a asociaţiei, care nu se poate rezolva decât între Safta Podeanu şi ceilalţi locatari. „Eu răspund doar de agentul termic de până la intrarea în bloc. Ce se întâmplă acolo, în bloc şi în apartamentul acestei doamne, nu este de competenţa noastră, a Termoficării”, a declarat, ieri, Nicolae Degeratu. În altă ordine de idei, acesta a recunoscut că dacă ţevile pentru căldură sunt lovite cu putere, acestea pot să cedeze. „Cam toate conductele din blocurile noastre sunt vechi şi umplute cu tot felul de depuneri. Dacă le mai şi loveşti cu ciocanul, cum am auzit că se întâmplă în acel apartament, e foarte posibil să fie sparte şi să fie inundate mai multe apartamente, dat fiind faptul că ele sunt pline cu apă acum. Din punctul acesta de vedere, e chiar foarte grav ceea ce se întâmplă acolo şi administratorul ar trebui să ia măsuri până nu e prea târziu”.

„Apa curge, goangele colcăie”

Locatarii ne-au recomandat să nu batem la uşa apartamentului de la etajul 4, atenţionându-ne că vecina lor recurge foarte uşor la violenţă. „Nimeni nu bate la uşa ei şi nici sub balconul ei nu stă nimeni. Iese pe scară şi ne înjură, ne vorbeşte foarte urât şi, când îi vin crizele, aruncă cu borcanele cu urină pe geam. Are un aparat de radio şi toată noaptea ne terorizează cu zgomotul. Apa curge, goangele colcăie”, spune Ion Turnugiu. Vecinii povestesc că viaţa lor este un calvar de foarte mulţi ani. Locatara de la etajul 4 uită să închidă robinetele de apă şi asta a făcut ca apartamentele vecinilor să fie inundate des. Din locuinţa ei răzbate un miros urât, mai spun oamenii, ceea ce îi face pe aceştia să creadă că este foarte mare mizerie în interior. „Nimeni nu a intrat la ea şi nu ştim ce este acolo, dar miroase foarte urât. Foarte probabil că, în apartament, colcăie goangele care au venit peste noi”.

Cu datorii uriaşe la întreţinere

De doi ani, Safta Podeanu nu ar mai fi ieşit din casă. Vecinii ştiu că ea a suferit o depresie puternică după moartea soţului său, cu mulţi ani în urmă, de pe urma căreia nu şi-a mai revenit. Deşi are doi copii, nici unul dintre ei nu o mai vizitează. „Are pensie mare şi îi dă bani unei vecine, singura cu care se înţelege, ca să îi ia mâncare şi coniac. Bea cafea cu coniac şi ne ia la înjurături. Vorbeşte toate prostiile din lume când o apucă crizele alea”, spune Ion Turnugiu. Pe afişul lipit la parterul blocului, Safta Podeanu figurează ca fiind propriertara unui apartament de 39 de metri pătraţi, ca toate celelalte din bloc, pentru care are o datorie de 251,25 milioane de lei vechi, cea mai mare din bloc. Numai în luna august, ar trebui să plătească la întreţinere aproape 10 milioane de lei vechi, dintre care 8 milioane de lei reprezintă penalităţile care i se calculează la această datorie uriaşă. „Am înţeles că a fost acţionată în instanţă şi că există un proces câştigat pentru executarea sa silită. Dar, deocamdată, nu s-a luat nici o măsură cu ea”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.