Pelerinaj la Iaşi, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva

0
328

Centrul de pelerinaje „Sfântul Nicodim” din Craiova al Mitropoliei Olteniei organizează în această lună mai multe pelerinaje la mănăstiri din ţară şi străinătate. Printre sfintele lăcașe se numără și Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde credincioșii vor ajunge chiar de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, din data de 14 octombrie. 

Un pelerinaj foarte solicitat de doljeni, la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, va fi organizat sâmbătă, 12 octombrie, când va fi vizitată şi Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. Costul biletului este de 80 de lei. În perioada 12 – 15 octombrie, pelerinii vor putea vizita Mănăstirea Aninoasa din judeţul Argeş, Biserica „Sfântul Nicolae” din Scheii Braşovului, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu participare la Sfânta Liturghie, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, cu participare la Vecernia, Litia şi Acatistul prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva, participare la procesiunea cu racla Sfintei.

În ziua de 14 octombrie, de praznicul Sfintei Parascheva, se va participa la slujbele săvârşite cu acest prilej, după care vor fi vizitate Mănăstirea Miclăuşeni din judeţul Iaşi, Mănăstirea Caraclău din judeţul Bacău, Piaţa Sfatului din Braşov, mănăstirile Slănic şi Argeş din judeţul Argeş, mănăstirile Govora şi Mamu din judeţul Vâlcea. Preţul acestui pelerinaj este de 380 de lei, incluzând transportul şi cazarea.

În data de 19 octombrie este programat un pelerinaj la mănăstirile Hurezi, Govora, Bistriţa din judeţul Vâlcea şi Măineşti din judeţul Olt, preţul biletului fiind de 50 de lei. După cum au precizat reprezentanții Mitropoliei Olteniei, «în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie Centrul „Sfântul Nicodim” va organiza un pelerinaj în Grecia, unde vor fi vizitate Mănăstirea Dionisiu, Complexul monahal Meteore, Mănăstirea Gynaikokastron, Mănăstirea „Sfânta Ana”, insula Evia – biserica ce adăposteşte moaştele Sfântului Mărturisitor Ioan Rusu, mănăstirea cu moaştele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou, mănăstirea cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, Areopagul – locul unde a propovăduit Sfântul Apostol Pavel atenienilor, Mănăstirea Sfântul Ieroteu, Corintul antic – biserica de pe locul unde a propovăduit Sfântul Apostol Pavel corintenilor, Canalul de Istmul Corint, Catedrala cu moaştele şi crucea Sfântului Apostol Andrei  şi biserica de pe mormântul său, Mănăstirea Katoxenia, cu Brâul Maicii Domnului, Biserica în stâncă pe locul martirajului Sfintei Muceniţe Paraschevi, Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Tesalonic, cu moaştele acestuia şi ale Sfintei Muceniţe Anisia, Biserica Rotonda, Arcul lui Galeriu, Biserica „Sfânta Sofia”, Catedrala mitropolitană cu moaştele Sfântului Grigore Palama, Mănăstirea Rila». Costul acestui pelerinaj este de 300 de euro.

Cei care doresc să participe la aceste pelerinaje pot achiziţiona bilete de la sediul Centrului de Pelerinaj „Sfântul Nicodim” din Craiova, situat pe strada „Fraţii Buzeşti” nr. 10, sau îşi pot rezerva locuri pentru mijloacele de transport la numărul de telefon 0251.406.647.