Voluntariatul, o oportunitate pentru tineri

0
368

Definit ca un factor important în dezvoltarea educaţiei şi a solidarităţii sociale, voluntariatul este tot mai des utilizat de tineri. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj are la activ, în prezent, colaborări bazate pe voluntariat, mai ales că desfăşoară o varietate de activităţi cu caracter social. Mai mult de 30 de voluntari, cu o vârstă medie de 24 de ani, înscrişi la studii universitare activează, deja, în centrele D.G.A.S.P.C. Dolj.

Prefacerile istorice care îşi pun amprenta în aceste timpuri şi pe forţa de muncă din judeţul Dolj nu au putut să ocolească capitolul mai nou al voluntariatului. Nu puţin sunt tinerii, care se întreabă de ce ar fi nevoie să-şi piardă timpul muncind pe gratis la diverse instituţii publice sau fundaţii. Că este o chestiune de mentalitate şi de acceptare a provocărilor actuale este evident. Dar şi că, tinerii se văd tot mai des supuşi unor filtre exigente la găsirea unui loc de muncă potrivit pregătirii şcolare. Voluntariatul prinde tot mai mult contur la târgurile de joburi. Instituit prin Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, voluntariatul a permis tinerilor să împingă puţin barierele care le întâlneau în drumul profesional.

La D.G.A.S.P.C. Dolj, zeci de voluntari

Pornind de la premisa că, acţiunile bazate pe voluntariat în domeniul protecţiei copilului şi asistenţei sociale a persoanelor adulte cu handicap sunt deosebit de valoroase pentru DGASPC Dolj, instituţia şi-a deschis porţile şi pe acest segment. Nu mai puţin de 32 de voluntari au contract de voluntariat cu DGASPC Dolj. Media de vârstă a acestora este de 24 de ani. Cei mai mulţi dintre ei urmează studii universitare şi se specializează în domenii precum kinetoterapie, asistenţă socială etc. “Activitatea voluntarilor nu este un substitut pentru munca angajaţilor sau o formulă alternativă la aceasta, ci are implicaţii pozitive în buna desfăşurare a activităţii la nivelul instituţiei şi, în acelaşi timp, reprezintă o oportunitate pentru voluntari de a dobândi experienţa şi expertiza profesională în domeniul în care desfăşoară activitatea”, a precizat Florin Stancu, director general al Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Voluntarii îşi propun programul

Completând cererea-tip pentru voluntariat, solicitanţii indică natura postului, numărul de zile şi intervalul orar zilnic în care pot activa ca voluntari. Acestora le sunt solicitate acte, printre care şi copii ale documentelor de studii sau calificare relevante pentru desfăşurarea activităţii de voluntariat. Cererea şi documentele anexate se vor depune la Serviciul Resurse Umane, Organizare, Salarizare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Vechime în specialitate

Conform legislaţiei în vigoare, voluntarii trebuie să aibă 16 ani împliniţi (sau 15 ani, daca se obţine acordul părinţilor). Contractul de voluntariat va fi însoţit obligatoriu de fişa de voluntariat şi fişa de protecţie a voluntarului. Un avantaj oferit de legislaţie pentru toţi cei care doresc să-şi facă debutul în voluntariat este faptul că, perioada lucrată în baza unui contract de voluntariat se consideră vechime în specialitate. Drept consecinţă, la o viitoare angajare, voluntarii nu mai pleacă de pe poziţia de debutanţi.

“Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea”

Celebra Declaraţie a Naţiunilor Unite, sus-precizată, s-a metamorfozat în practici sociale. Voluntariatul poate îmbrăca diverse forme şi se poate plia multor instituţii publice. Fie că vorbim de S.M.U.R.D., de Serviciul de Ambulanţă, de Crucea Roşie, voluntarii sfiinţesc locul pe care-l ocupă. Pe data de 6 decembrie, sub egida Zilei Internaţionale a Voluntariatului, sunt sărbătoriţi voluntarii din toată lumea. Ziua a fost stabilită de O.N.U. printr-o rezoluţie, în anul 1985. Nu trebuie să căutăm prea departe exemple despre beneficiile muncii de voluntariat, când acestea sunt, deja, evidente în cadrul unor instituţii publice doljene, precum Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.