Programul Naţional de Dezvoltare Locală reconstruieşte şi dezvoltă România. În doi ani Guvernul României a finanţat 9.500 de obiective de investiţii

0
509

Primele mele intervenţii în plenul Camera Deputaţilor, după ce am fost ales de locuitorii judeţului Dolj, au făcut referire la situaţia satului românesc, declinul demografic din ţara noastră şi românii neajutoraţi din mediul rural.

Am semnalat faptul că este nevoie de implicare pentru dezvoltarea României. Aveam cu toţii un plan care se numea Programul de Guvernare al Partidului Social Democrat 2017-2020, bazat pe o viziune de politici publice lansate de la premisa construirii unei societăţi echilibrate, bazată pe principii incluzive, mai rămânea să punem în practică ce fusese scris în el. Să modernizăm satul românesc, să facem din România un stat prosper.

O evaluare din anul 2012 demonstra că zona rurală din ţara noastră avea nevoie de fonduri suplimentare aducătoare de civilizaţie şi bunăstare. Satele din România erau încă departe de standardele occidentale. O bună parte din localităţile de la ţară nu dispuneau de apă curentă şi canalizare, şcoli şi unităţi sanitare moderne, drumuri asfaltate sau terenuri cadastrate corespunzător. În vederea rezolvării acestor probleme precare a fost creat, începând cu 2013, Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) finanţat şi coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Programul a finanţat în perioada 2013-2016 proiecte în vederea alimentării cu apă şi canalizare, întreţinerii şi modernizării infrastructurii sau de construire a bazelor sportive în mediul rural, în total, de aproape 6 miliarde lei.

A fost un program bun, iar drept dovadă ne serveşte faptul că nici măcar Guvernul Cioloş nu a îndrăznit să renunţe la el, doar l-a stagnat, aşa cum a făcut cu multe alte proiecte.

La alegerile parlamentare din 2016 românii au susţinut programul nostru de dezvoltare. PNDL este parte din el. Astăzi, în judeţul Dolj, dar şi în restul ţării, acest program dă roade. Cifrele o spun, nu noi. Faptul că opoziţia îl contestă şi i se opune face ca proprii primari să-i părăsească. Primarii nu ţin cont de politică atunci când este vorba de oportunităţi pentru dezvoltarea şi creşterea bunăstării locuitorilor. Ei vor să demonstreze că sunt capabili de rolul pe care îl au în comunităţile lor. Vor să demonstreze, alături de noi, că în România se construieşte pentru români, nu pentru alţii.

De exemplu, prin intermediul PNDL II am văzut, în afara proiectelor cu finanţare europeană, la fel de importante şi ele dar destul de birocratice, cum se construieşte o grădiniţă nouă în satul Bistreţu Nou, comuna Bistreţ, iar din toamnă va fi extinsă şi modernizată reţeaua publică de apă şi canalizare şi apă uzată. 

În comuna Cerăt, pe care am vizitat-o recent, asfaltarea celor 2,4 km de drum se apropie de final. În Giurgiţa, luna aceasta, începe asfaltarea tuturor străzilor. O investiţie de aproximativ 8 milioane de lei. Lucru valabil în Goicea, Galiciuica sau la Bârca. Exemplele pot continua în toate localităţile din Dolj, chiar şi acolo unde nu sunt primari PSD. O altă minciună a PNL este demontată. La Gighera vor fi alocaţi aproximativ 15 milioane lei pentru extinderea alimentării cu apă şi reabilitarea grădiniţei din satul Zăval, pentru înfiinţarea reţelei de canalizare şi o nouă staţie de epurare la nivelul întregii comune, plus modernizarea grădiniţei din satul Gighera. La fel se întâmplă la Izvoare, Întorsura, Măceşu de Sus şi restul localităţilor doljene. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice găsiţi contractele.

Pe lângă asta, Executivul alocă sume considerabile de bani pentru modernizarea exploataţiilor agricole, prin sprijinul acordat agricultorilor, pentru politici sociale dedicate tinerilor de la sate şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii legată de internet.

Am reuşit împreună să asigurăm un program prioritar dedicat modernizării Satului Românesc precum şi comasarea tuturor programelor de finanţare de bază într-un singur program – PNDL, cu un singur minister integrator şi cu aceleaşi reguli de implementare.

Florinel Stancu,

Deputat PSD de Dolj